Посланията и изводите от Априлското въстание са не едно и

...
Посланията и изводите от Априлското въстание са не едно и
Коментари Харесай

Проф. Пламен Павлов за изводите от Априлското въстание: Нашите хора ценят свободата и достойнството

Посланията и изводите от Априлското въстание са не едно и две. Това сподели в аудиокаста на " Фокус “ " Това е България “ проф. Пламен Павлов.

" Едното е, че нашите хора ценят свободата, достолепието, че са склонни да подложат на риск и себе си, и своите фамилии, и своите селища, знаем, палят се къщите на селата към Панагюрище, и освен там. А в действителност в случай че ми позволите, не желая да пресилвам с говоренето, само че през вчерашния ден мен особено доста ме подразни, че сред героите на въстанието не бяха упоменати Димитър Попгеоргиев Беровски и поп Стоян. Това са двамата водачи на Разловското въстание. Разловци и Метошенци – това са селища, които се подвигат на въстание, те са от другата страна на днешната граница, по отношение на Кюстендилска област в днешната Община Делчево или остарялото име е Царево, село в Македония. Ами там се прави същото, което го виждаме в Четвърти окръг. И самият лидер на въстаниците Димитър Попгеоргиев Беровски, той е участник в Първата легия на Георги Стайков Раковски, той явно има връзка с гюргевските дейци, тъй като там е следван безусловно същия проект, който го виждаме и на всички места. И въстанието на Димитър Попгеоргиев Беровски също е потушено доста свиреп, само че то избухва на 7 май, по остарял жанр, малко със забавяне, само че все пак там знамето пък е ушито от баба Неделя – българска учителка в Солун, която е родом от Сопот. Така че конспирацията, при която е квалифицирано въстанието, не ни е оставила задоволително ясни следи в самата му систематична организация, само че явно такава има, и я виждаме дори в Македония. Затова тогава непознатите вестници пишат, че и Македония е въстанала. Днес Северна Македония се пробват да ни откраднат това въстание, тъй като на знамето пишело " Македония “. Ами думите " Македония “ ги е извезала баба Неделя от Сопот. Тъй че няма никакво национално виждане, както се приказва за Панагюрско въстание, това е колорита на тогавашния български език и на тогавашните показа. Но ето, Македония също е била планувана за Пети революционен окръг, там поради неуспех със залавянето на Никола Славков, несъмнено за деятел, на процедура това не се е случило. Но участниците в Гюргевската среща на апостолите, и Николова Обретенов, и някои други споделят, че в начало са възнамерявали пет окръга, като петият е София и Северна Македония – Северна Македония географски, не днешната страна Северна Македония. Но в проекта на Димитър Попгеоргиев Беровски и поп Стоян е влизало то да обхване Осоговската планина, да стигне до Струмица, до Петрич ", обясни проф. Пламен Павлов.

Според него, националното мислене е реалност в онази ера, макар тираничния режим в Османската империя, макар на процедура цялостното равнодушие на Русия към това въстание.

" Тъй че опитите някой да го свързват с Русия са безусловно безплодни. Нито оръжието е обещано от Русия, нито нещо друго е направено от Русия, просто тя употребява след това момента, с цел да си реши своите геополитически планове, и това за благополучие въпреки всичко съответства със събитията и докара до частичното Освобождение, или както споделя един актуален наблюдаващ и анализатор доктор Живко Войников " полуосвобождението на България “. Това въпреки и да звучи на смешка, е правилно за жалост ", добави историкът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР