Посланиците от Австрия, Чехия, Румъния и Унгария избират въпреки нежеланието

...
Посланиците от Австрия, Чехия, Румъния и Унгария избират въпреки нежеланието
Коментари Харесай

Посланици от ЕС присъстват на откриването на щатското посолство в Йерусалим

Посланиците от Австрия, Чехия, Румъния и Унгария избират макар нежеланието на Европейски Съюз, да вземат участие в формалното разкриване на Посолството на Съединени американски щати в Йерусалим в понеделник, оповестяват израелски медии.

Решението им да участват е откакто Унгария, подсилен от Чешката република и Румъния, блокират Европейски Съюз, който осъжда решението на президента Доналд Тръмп да реалокира посолството на Съединени американски щати. Трите страни - част от Вишеградската група, блокират взаимното изказване, водено от Франция, което би трябвало да " смути и изолира " в интернационален проект администрацията на Тръмп.

Посланиците на четири несъгласни с Европейски Съюз страни се причислят към публично събитие през днешния ден, в израелското външно министерство, в чест на преместването на посолството. Действието им е без значение от Европейски Съюз, който още веднъж се опълчва на решението.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху, подсилен от отдръпването на президента Тръмп от нуклеарната договорка с Иран, откри специфична среща на кабинета в Йерусалимския музей на библейските земи, като още веднъж приветства преместването на посолството. " Йерусалим е упоменат в Библията почти 650 пъти. Причината е елементарна: Повече от 3000 години е столица на нашия народ и единствено на нашия народ. "

Израелският посланик Майкъл Орен похвали Чешката република, Румъния и Унгария и разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да се " срами " от себе си.

Новото посолство на Съединени американски щати ще бъде публично намерено в квартал Арнона. Посланикът на Съединени американски щати в Израел Дейвид Фридман ще ръководи утрешната гала. Заместник-секретарят на Съединени американски щати Джон Съливан, министърът на финансите Стивън Мнучин, старшият консултант Джаред Къшнер, консултант Иванка Тръмп и специфичен представител за интернационалните договаряния Джейсън Грийнблат ще показват Съединени американски щати на събитието.

Израел отбелязва през днешния ден Деня на Йерусалим, 51-тата годишнина от това, което назовава " обединяване " на града след войната от 1967 година, те са и хазаин на публична вечеря довечера, в чест на откриването на посолството в понеделник, оповестява АП. От десетките задгранични дипломати, които се чакат, доста посланици на Европейски Съюз, евентуално ще пропуснат събитието.

Израел причислява Източен Йерусалим през 1967 година ход, който не е приет в интернационален мащаб. Палестинците желаят Източен Йерусалим като столица на бъдещата им лична страна и гледат на преместването на посолството от Тел Авив в оспорвания град като явно обезсмисляне на Съединени американски щати като кротичък медиатор в Близкия изток.

Решението на Тръмп през декември да признае Йерусалим като израелска столица провокира стотици митинги в палестинските територии. От 30 март минимум 42 палестинци са убити, а повече от 1800 са ранени.

Повечето страни резервират посолствата си в Тел Авив, вместо оспорваното свято място в Йерусалим. Но след решението на Тръмп, Гватемала и Парагвай оповестиха, че възнамеряват да последват образеца на Съединени американски щати. /news,bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР