Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и

...
Подобна проява на насилие няма място в нашето общество и
Коментари Харесай

Европейските лидери, Зеленски и Столтенберг осъдиха покушението над словашкия премиер

Подобна демонстрация на принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма полезност, прибавя тя. Фон дер Лайен показва състрадание към Фицо и неговото семейство.

Потресена съм от ужасното нахлуване, написа в същата мрежа ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола. Осъждам тази демонстрация на принуждение, мисля за Роберт Фицо и неговото семейство в този сложен час, добавя тя.

Шокиран съм от новината, написа и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел . Подобно принуждение няма опрощение, добави той, предава Българска телеграфна агенция.

Потресен съм и съм ужасяващ, написа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той пожелава на Фицо бързо възобновяване и показва състрадание към неговото семейство и към словаците.

Еврокомисарят Илиана Иванова написа, че осъжда нападението и че политическото принуждение е несъвместимо с демокрацията и главните правила и полезности на Европейски Съюз.

Послания за наказание на покушението и в израз на съпричастие с Фицо до този час разпространиха и трите най-големи групи в Екологичен потенциал - на Европейската национална партия, на Социалистите и демократите, от чието политическо семейство е словашкият министър председател, и от " Обнови Европа ".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също осъди покушението против Фицо, който беше срещу доставянето на оръжия за Киев. Зеленски изрази взаимност със словашкия народ.

" Ние уверено осъждаме този акт на принуждение по отношение на премиера на прилежаща страна, сътрудник. Трябва да се положат всички старания за това насилието да не става норма в нито една страна, в никаква форма и в никоя сфера, написа той в профила си в Х, като пожела на простреляния министър-председател бързо излекуване.

" Дълбоко съм шокиран от отвратителното нахлуване против моя другар, министър-председателя Робърт Фицо. Молим се за неговото здраве и бързо възобновяване! Бог да благослови него и страната му ", разяснява унгарският министър председател Виктор Орбан.

От българска страна лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се възмути от похищението върху премиера на Словакия, който разгласи за собствен другар.

" Стрелбата по премиера на Словакия и мой другар Роберт Фицо е брутално и безусловно неприемливо посягане към свободата и демократичния избор на словашкия народ. Най-остро осъждаме всички форми на политически екстремизъм, омразата и насилието. В този миг мислите ми са с Роберт и фамилията му ", написа във Facebook Нинова.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР