Посланик Даниел Фрийд представи книгата си Съединените щати и Централна

...
Посланик Даниел Фрийд представи книгата си Съединените щати и Централна
Коментари Харесай

Посланик Фрийд представи книгата си Съединените щати и Централна Европа през американското столетие

Посланик Даниел Фрийд показа книгата си " Съединените щати и Централна Европа през американското столетие " на събитие в Евро-атлантическият център за сигурност. Събитието събра представители на неправителствения бранш, дипломатическия корпус, политици и общественици, измежду които дългогодишният дипломат на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова, някогашният министър на външните работи Даниел Митов, някогашният депутат и ръководител на парламентарната комисия по външни работи Джема Грозданова, шефът на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева и досегашният общоприет консул на България в Чикаго Иван Анчев.

Авторът, който се включи виртуално от Вашингтон, изясни, че сборникът от есета е опит за разбор и преглед на външнополитическата теория на Съединени американски щати към района на Централна Европа от появяването им на международната сцена. Посланик Фрийд заключи, че политиката на Съединени американски щати е по-успешна, когато не третира страните от района като функционалност на връзките им с трети авторитетни страни като Русия и Китай, а като самостоятелни и независима субекти.

Авторът също по този начин акцентира, че без значение от разликите сред трансатлантическите сътрудници, най-важният сплотяващ детайл е демократичната народна власт , която би трябвало да продължава да господства. По думите му точно демокрацията разрешава разликите да бъдат мощ за положително, в това число и националният национализъм, когато кристализира посредством демократични начини.

Коментирайки наклонността на намаляващ ангажимент на Съединени американски щати към Европа, дипломат Фрийд съобщи, че силата на Съединени американски щати на открито зависи от силата на страната вътре, т.е. нужна е консолидация във вътрешнополитически проект, с цел да може американската външна политика към Европа да не изпадне в изолационизъм, а да заеме позиция на водачество .

Авторът разяснява и неосъветските трендове във външната политика на Руската федерация под водачеството на президента Путин, като означи, че главен инструмент на съветското въздействие на открито е корупцията . Посланик Фрийд акцентира, че не боязън от физическа експанзия е повода за опълчването на Русия на разширението на НАТО, а фактът, че това би лишило режима в Кремъл от опцията да наложи и разраства своята геополитическа доминация в страни като Украйна и Беларус.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР