Поскъпване на храните със седем процента, инфлация от четири на

...
Поскъпване на храните със седем процента, инфлация от четири на
Коментари Харесай

В Германия се задава ценови шок

Поскъпване на храните със седем %, инфлация от четири на 100 - специалистите предизвестяват немските консуматори, че през тази година ги чака същински ценови потрес.

Експертите от мюнхенския Институт за стопански проучвания ifo чакат осезаемо повишаване на цените на питателните артикули в Германия. " Нашите допитвания сочат, че над две трети от производителите на хранителни артикули възнамеряват през тази година последващи нараствания на цените ", споделя експертът по конюнктурата в ifo Тимо Волмерсхойзер. Подобно нещо не се е случвало от Обединението на Германия насам. " Респективно цените на питателните артикули през тази година могат съществено да допринесат за инфлацията. "

Институтът ifo предвижда, че цените на храните през 2022-а година ще набъбнат със седем %. Затова и догатките за растежа на инфлацията в Германия са достигнали четири на 100.

Производствените разноски са нарастнали с 22 %

" Поскъпването в супермаркетите едвам в този момент стартира ", споделя Кристиан Янце от консултантската компания EY. " Цените на производителите порастват съществено, а това естествено дава отражение и върху потребителските цени, най-малко до идната годишна продукция. " Той предвижда иден ценови потрес.

Последните данни на Федералната статистическа работа демонстрират какъв брой са нарастнали цените на селскостопанските артикули - единствено през декември са се нараснали с 22 %. " Това е най-големият растеж в съпоставяне със същия месец през предната година от юли 2011-а насам ", споделят статистиците. Растителните артикули са поскъпнали с 29 %, а животинските - със 17.

Слабата годишна продукция - още един фактор за повишаването

" Ръстът в цените на растителните артикули се дължи наред с другото на увеличаващите се от юли 2020-а година насам цени на зърнените култури ", изясняват от Федералната статистическа работа. При това огромното търсене - както в страната, по този начин и от чужбина - си остава, въпреки реколтата да е по-слаба.

Големият растеж в цените на рапицата с 68 % се изяснява от статистиците с това, че тя се употребява и за рандеман на сила. Предлагането в международен мащаб понижава, а търсенето пораства.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР