Пощенска банка обяви победителите в програмата Вселена от възможности и

...
Коментари Харесай

Пощенска банка награди с по 10 хил. лева три проекта за социално предприемачество

Пощенска банка разгласи спечелилите в програмата " Вселена от благоприятни условия " и връчи три награди по 10 хиляди лв. на три плана в три категории: " Дигитални нововъведения ", " Образование " и " Зелени планове ". Целта на самодейността, основана по случай 30-годишния празник на финансовата институция, е да насърчи забавни хрумвания, свързани със обществено предприемачество.

Наградените са отличени в конкуренция с 238 плана на жители и организации, обединени от устрема да бъдат в интерес на хората, да носят смяна, да дават нови благоприятни условия.
Победителите
В категория " Дигитални нововъведения " победител е план Infinity Toy Box на Боряна Левтерова. Infinity Toy Box e абонаментна платформа за наемане на детски играчки, книги и игри, която цифровизира и надгражда концепцията на обичайните библиотеки. Боряна Левтерова я основава, водена от опита си на родител на две деца, които желае да запознае с по-щадящи природата способи на ползване. Проучване посочило, че един на трима родители е изхвърлял играчки в съвършено положение, а едно дете има приблизително по 4 играчки, с които в никакъв случай не е играло. Чрез Infinity Toy Box родителите могат да наемат просветителни продукти, които след приложимост да заменят за нови. Разработването на платформата почнало при започване на годината и услугата, налична в цяла България, към този момент се тества с деца на възраст 2- 4 година Проектът, който ще бъде изпълнен с безвъзмездното финансиране от Пощенска банка, е изработката на специфични просветителни кутии, подобаващи за деца от 0 до 2-годишна възраст.

Идеята за Софийски планетариум " Андромеда " на Недислав Веселинов и съидейници е отличена в категория " Образование ". Авторите изясняват, че това ще бъде планетариум със кълбовиден купол-екран с диаметър 5 м и съдържимост 12-15 души. Съоръжението ще бъде ситуирано в центъра на столицата, като в него ще се прожектират астрономически и научно-популярни филми. Планетариумът ще е подобаващ за всички възрасти, защото ще предложи многообразие от филми, които ще се обновяват регулярно и ще бъдат озвучени на български език. Екипът възнамерява да провежда и голям брой планетарни курсове и мастъркласове за деца и юноши. Крайната цел е основаване на неповторим развлекателен комплекс и разпространение на естествените науки измежду жителите и гостите на столицата.

Проектът за " Чиста вода " на Мария Методиева от Добрич и нейното обществено дружество " Чиста градина " е спечелилият в категория " Зелени планове ". Наетите са 21, като това са хора с увреждания, 15 от които са с интелектуални усложнения. В градина от 4 декара те отглежда цветя и зеленчуци. Предприятието работи целогодишно и предлага артикули на място. Градината е в сърцето на Добрич и през летните месеци дневно са нужни най-малко 20 тона вода. Целта на плана " Чиста вода " е да обезпечи личен водоизточник посредством дълбочинен сондаж на чиста вода. Водата от плитките кладенци в Добруджа е с високо наличие на нитрати, битови и промишлени замърсявания. Водата от ВиК пък е много скъпа и с високо наличие на хлор, изяснява Мария Методиева. Наличието на личен водоизточник ще даде опция на " Чиста градина " да предлага зеленчуци, отговарящи на най-високите европейски стандарти за биоземеделие.

Журито връчи и една специфична премия от 2500 лева на плана на Мая Бежанска за " Зелена класна стая ", който има за цел да подтиква присъединяване на деца и младежи от изолираните села в региона на Велинград.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР