Пощенска банка е продала най-големия досега пакет необслужвани вземания с

...
Коментари Харесай

Новият рекордьор при лошите кредити

Пощенска банка е продала най-големия до момента пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал Купувачът "С.Г. груп " финансира договорката с 34 млн. лева заем от ПИБ, като дружно със сателитни компании към този момент имат дълг от над 300 млн. лева към банката Финансираната и от държавната ББР група към този момент е водач в бранша, като активите под контрола й наближават половин милиард лв.
Корона рецесията създаде една релативно спокойна 2020 година за вторичния пазар на задължения. От една страна, всички във финансовия бранш бяха фокусирани по-скоро върху надвисналите черни облаци, в сравнение с върху разчистване на дрешниците от скелети, а от друга - бурята се поотложи с помощта на държавните антиковид ограничения и кредитния мораториум. Така покупко-продажбите по изкупени пакети се стопиха на половина и като бройки, и като размери. По данни на Асоциацията за ръководство на вземания за членовете й те са спаднали от 1.36 милиарда лева за 2019 година на малко над 0.5 милиарда лева Тя обгръща над 70% от пазара, само че в нея не влиза " С.Г. груп " - един от изключително дейните играчи в последните години, което я изкачи преди всичко по активи. Само тя (или по-скоро свързани с нея компании) за 2020 година има покупко-продажби за над половината от тази сума.

През 2021 година към момента резултатите от рецесията не се виждат поради продължаващата фискална поддръжка за бизнеса и регулаторна поддръжка за банките. Но статистиката към този момент сигурно ще регистрира растеж, и то даже в случай че се гледа единствено една-единствена договорка.

Новата рекордна продажба на пакет от вземания с 433.5 млн. евро номинал от Пощенска банка е реалност. Купувач е точно " С.Г. груп ", което със договорката се затвърждава като водач по активи на пазара. То го финансира с 34.4 млн. лева заем от Първа капиталова банка (ПИБ), което също е любопитно, защото банката към този момент има сериозна експозиция към групата от над 300 млн. лева А настрана солидни заеми за десетки милиони към други банки имат и сателитни на " С.Г. груп " сдружения.
Огромен, само че остарял и едва гарантиран
Пакетът от 433.5 млн. евро е рекорден по мярка за вторичния пазар на задължения в България. Той измества от върха на стълбицата предходната най-голяма договорка за 350 млн. евро от 2019 година При нея още веднъж продавач беше Пощенска банка, като обаче тогава покупател беше " ЕОС Матрикс ", а " С.Г. груп " по неофициална информация е наддавало до последния миг.

Портфейлът е разбъркан, като малко над половината от сумата са корпоративни заеми, а останалите са експозиции на дребно - ипотечни заеми и заеми за еднолични търговци. Задълженията са остарели, като в огромната си част са завещание от международната финансова рецесия - междинното просрочие по земите е над 8 години. Затова и разумно огромната част от тях са в правосъдна фаза или против длъжници в неплатежоспособност. Общо в пакета влизат над 4600 експозиции към над 3700 клиента или корпоративни групи, като от тях над 2900 са в процедура на правосъдно осъществяване или неплатежоспособност. Всъщност половината от експозицията - 217 млн. евро, са насъбрани лихви.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР