Посетителите на главния конгресен център в словенската столица Любляна могат

...
Посетителите на главния конгресен център в словенската столица Любляна могат
Коментари Харесай

Любляна и пчелите, които живеят на покрива

Посетителите на основния конгресен център в словенската столица Любляна могат да си тръгнат с освен това от визитки – буркан мед, създаден на покрива. От 2011 година насам Цанкаревият дом създава към 120 кг. мед годишно от личните си кошери.

Всичко е почнало през 2003 година, когато там се е провел международният конгрес на пчеларите. " В близкия парк имаше кошери и си спомнних юношеските си години, когато помагах на чичо ми, който също беше пчелар ", споделя Франк Петровчич, който поддържа здравното крило на центъра.

Мъжът, чийто мед завоюва интернационално съревнование предходната година, е почнал самодейност, която бързо печели поддръжници.

Сега пчели се оглеждат на над 150 места в тристахилядната Любляна – измежду които и върху покрива на радио " Словения ".

По думите на Петровчич, градският мед е доста потребен – в случай че не друго, в него няма следи от пестицидите, употребявани в огромните полета. Пестидиците са и повода за бързото измиране на пчелите в цяла Европа.

 Любляна и пчелите, които живеят на покрива
© Reuters

Словения е най-гъсто обитаемата с пчелари страна в Европейски Съюз. На фона на 2 млн. население, те са 10 000 души.

Любляна предложи на Организация на обединените нации 20 май да бъде разгласен за Световен ден на пчелата, а концепцията си завоюва поддръжката и на Световната организация по прехраната. Датата е определена, тъй като през 1734 година на нея е роден един от първите пчелари в Европа – Антон Янша.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР