Посети ли човек Мароко, може да се влюби в него

...
Посети ли човек Мароко, може да се влюби в него
Коментари Харесай

Мароканска кухня: Пиршество за сетивата

Посети ли човек Мароко, може да се влюби в него за цялостен живот. Прекрасните дребни хотели, ситуирани край портокалови насаждения, оферират омайната панорама на обсипани със зрели фурми дървета и свеж сок от мандарини на закуска. А в случай че екскурзиантът отиде на посетители при локалните хора в Атласките планини, ще се наслаждения на сърдечното им гостолюбие, ще показа храната им и неизменимия прясно спарен ментов чай.

Разнообразни артикули в мароканската кухня

 Марокански подправки

Без подозрение мароканската кухня предлага доста забавен асортимент на артикули, тя не е прекомерно пикантна, само че има задоволително подправки, които придават на всекидневната храна нови усети. Преобладаващи са усетите на кориандър, джоджен, лимон и кромид лук. Плодовете играят значима роля в готвенето и постоянно се сервират задушени с месо.

Мароканската храна е доста приятна и на тип. Дори и най-скромната стопанка ще подреди с артистично възприятие огромното кръгло ястие с кускус, задушено месо и зеленчуци. На празник трапезата се отрупва с разнообразни ястия, салати, тажини (задушено, приготвено в обичайно гърне) и пресни плодове, поднесени върху изтънчено украсени арабски блюда.

Продукти в мароканската кухня

Във всекидневните марокански ястия намират място някои невероятни артикули. Кимионът е една от най-необходимите подправки. Използва се в доста предписания, да вземем за пример в брошет (шишчета) и ястия с кълцано месо. Семената се пържат на изсъхнало и се счукват в хаванче тъкмо преди поднасяне, с цел да не се загуби ароматът. Семената от кориандър се употребяват най-много за ароматизиране на агнешко. Пресните зелени листа на кориандъра също не остават подценени. С кориандрова вода се ароматизират всевъзможни ястия - направете на пюре 100 свеж кориандър с малко вода и го замразете във форми за лед. Редовно се употребяват шафран, кардамон, канела и джинджифил.

Ароматни води в мароканската кухня

Те могат да се купят от магазините или да се подготвят вкъщи. За десерти и салати се употребяват най-често портокалова или розова вода.

Семена и бобови растения в мароканската кухня

 Кускус

Кускусът е националното ядене на Мароко. Това са дребни тестени зрънца, задушени на пара, над мощно подправено задушено ястие; сервира се към зеленчуци и месо дружно със соса, в който е приготвено месото.

Сусамовите семена са локален артикул и се употребяват в голям брой солени и сладки ястия, както и за декорация на хлябове. Когато се смелят, от тях се прави масло за готвене.

Нахутът е доста известно бобово растение, постоянно включвано в ястията с кускус и в тажините. Преди да приготвите някое ядене с нахут, сушеният нахут се накисва за една нощ, а консервирания се отцежда.

Туршия от лимони

Може да се купи от магазините или да се направи вкъщи. Има неповторим усет, който се дължи на маринатата от лимонен сок, зелени подправки и сол. Така приготвените лимони укрепват усета на ястията с пилешко, агнешко, риба.

Мед

 Марокански самун

Най-добрият мед - Мелила, идва от Северно Мароко. Той е гъст и благоуханен, с прелестно благоухание на портокалов цвят и билки.

Техники и препоръки

Мароканските кухни през днешния ден разполагат с съвременни съоръжения, като хладилници и фризери, само че старите обичайни съдове още играят значима роля в готвенето. Мароканците не употребяват многочислени уреди и принадлежности, а се придържат към обичайните, употребявани от доста генерации.

Тажини

Това са кръгли, плитки керамични съдове, огнеупорни и с конусовидни капаци. В тях се готвят тажини (задушени ястия) и са разнообразни по величина - от най-малките за една порция, до огромните - за 15-20 посетители. Ястието тажин, същински марокански специалитет, може да включва риба, месо, пиле, зеленчуци, а усетът на продуктите се акцентира с помощта на бавното печене във фурна или на дървени въглища.

Кускусиера

Всяка мароканска кухня разполага с кускусиера - съд за варене на кускус. Долната част се назовава " гдра " и в нея се подготвят месо, риба, пилешко или зеленчуци. Горната част, наричана " каскас " или " кескес ", е като съд за варене на пара - дъното е надупчено, с цел да може ароматната пара от долното ядене да прониква в кускуса. Тези съдове могат да бъдат алуминиеви, медни, от неръждаема стомана или керамични. Ако нямате кускусиера, импровизирайте - застлан с марля гевгир над огромна тенджера.

Други уреди

 Харира

Хаванчето (мехраз) е не по-малко значим съд, тъй като ароматът на прясно счукани подправки е основна част от мароканските ястия. За да остава хлябът свеж, се сервира в кошничка с конусовиден похлупак, наричана т'биска. Дървеният съд за месене на тесто се назовава гсаа.

Харира

Това е вкусна чорба, в която има нарязано на кубчета агнешко месо, леща, нахут и богат бульон, изработен от домати, кромид лук, магданоз и кориандър. Поднася се нощем през постите на рамазана дружно с фурми, смокини, твърдо сварени яйца, сладкиши и лимонен сок.

Пастила

Познат също като пастийа, това е сладостен или солен къс с заряд от пилешко или гълъбово месо, яйце, бадеми, подправки и грозде без семена. Смята се, че е персийски по генезис, сервира се на банкети и огромни приеми. Тестото уарка е по-тънко даже от фините кори за баница.

Печено агнешко

 Печено агне

Изкушение, което не трябва да се пропуща, е мешуи - цяло агне, опечено навън. Подправя се с шафран, сладостен и пикантен червен пипер, надробен кимион и каменна сол, а по време на печенето се залива с разтопено краве масло. Този метод на печене се ползва и за други животни, да вземем за пример камили и газели, за огромни празници. Мешуи се сервира с марокански самун, а месото се къса с пръсти.

Смен

Това е обичайно солено претоплено краве масло. За да го извършите, загрейте постепенно 225 г несолено масло и оставете пяната да изплува. Прецедете го през марля, с цел да отстраните твърдите частици, и прибавете 2 ч.л. сол. Сипете течността в чисти стерилизирани буркани. Можете да я държите в хладилника до 6 месеца. Понякога сменът се ароматизира с мащерка, риган или локални зелени подправки.

Рас ел ханут

Тази примес от подправки се прави от минимум 13 продукта и се употребява за " загряване " на разнообразни ястия в мароканската кухня. Понякога в нея се поставя лавандула, мащерка и дребни количества екзотични подправки, да вземем за пример розови пъпки. Ето някои съставки на опростената версия - зърна черен пипер, джинджифил, кимион, кориандър, индийско орехче, пикантен червен пипер, кардамон, карамфил, мащерка, розмарин.

Чермула

 Чермула

Тази мароканска фалшификация се състои от ситно нарязан чесън, кромид лук, зелен кориадър и плосколистен магданоз, към които се прибавят шафран, сладостен и пикантен червен пипер. Понякога се поставя канела вместо шафран, в случай че в ястието има месо от дивеч, пуешко или патешко.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР