Посещението на чешката делегация в Тайван, оглавявана от сенатор Иржи

...
Посещението на чешката делегация в Тайван, оглавявана от сенатор Иржи
Коментари Харесай

Китай с тежко обвинение срещу Чехия

Посещението на чешката делегация в Тайван, ръководена от сенатор Иржи Драгош, съществено нарушава държавния суверенитет и териториалната целокупност на Китай, се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на китайското посолство в Чешката република. „ Този ​​ход е очевидна поддръжка за сепаратистките сили, защитаващи „ независимостта на Тайван “, съществено нарушаване на държавния суверенитет и териториалната целокупност на Китай и съществено нарушаване на главните правила на интернационалните връзки и двустранните политически отговорности “, се споделя в изказването.

Дипломатическата задача също акцентира, че визитата на чешката делегация в Тайван подкопава политическата основа на двустранните връзки сред Китай и Чехия. Отбелязва се, че Пекин към този момент е направил " съществено показване " на Прага.

Министерството на външните работи на Тайван заяви по-рано, че делегация от Чешката република, водена от сенатора и някогашен президент на Академията на науките на Чешката република Иржи Драгош, ще дойде на острова през днешния ден. Делегация от 14 души ще остане в Тайван 6 дни. По време на пътуването Драгош ще се срещне с ръководителя на администрацията на острова Цай Инг-вен.

Централната осведомителна организация на Острова заяви, че в делегацията ще вземат участие по-специално и актуалният президент на Академията на науките на Чешката република Ева Зажималова, както и генералният шеф на Националния музей Михал Лукес.

В изявление за осведомителната организация Драгош сподели, че напрежението сред двете страни на Тайванския проток е породило опасения в европейските политически кръгове, че островът ще се трансформира във „ втора Украйна “. Докато европейските страни може да не са безусловно в положение да доставят оръжия на Тайван, сподели той, те са подготвени да задълбочат връзките с него в области като културата и науката, както и други области на меката мощ.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин на собствен ред сподели, че Китай се опълчва на всяка форма на формален контакт с Тайван извън. Мао Нин прикани Прага да съблюдава правилото на " един Китай ", да не изпраща " неправилни сигнали " към сепаратистките сили на острова и да не подкопава политическата основа за развиването на двустранните връзки.

Ситуацията към Тайван се изостри след визитата на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси. В отговор на пътуването Пекин стартира огромни военни учения край крайбрежията на острова, наложи наказания на две тайвански фондации, самата Пелоси и нейното семейство и други ограничения. Китайското външно министерство разпореди отговорността за всички отрицателни последствия на Вашингтон и Тайпе.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР