Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров

...
Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров
Коментари Харесай

Турция: САЩ насърчават кипърските гърци да се въоръжават

Посещението на американска подводница в гръцката част на разделения остров Кипър разгневи Турция, заяви „ Сабах “.

Министерството на външните работи на Турция разкритикува стъпките на Съединени американски щати, които " предизвикват гръцката администрация в Южен Кипър да се въоръжава в допълнение ", като добави, че това не способства за районната непоклатимост.

" Както неведнъж сме подчертавали дружно със Севернокипърската турска република, стъпките, подхванати от Съединени американски щати за сметка на нарушение на салдото на остров Кипър и поощряване на въоръжаването на кипърската гръцка администрация, не способстват по никакъв метод за районната непоклатимост или за заслужено, стабилно и трайно споразумяване на Кипърския въпрос ", се споделя в изказването.

Турция изрично поддържа изказването на Министерството на външните работи на Севернокипърската турска република по отношение на неотдавнашното акостиране на американската бойна подводница „ USS San Juan “ в гръцко пристанище и дейностите по въоръжаване на гръцката администрация, се добавя в изказването.

" Още един път призоваваме Съединени американски щати да преразгледат тези политики. Отново заявяваме, че Турция ще продължи да пази правата и ползите на „ Турска Република Северен Кипър “ при всевъзможни условия и условия, в границите на отговорността, произлизаща от статута ни на поръчител ", се споделя в изказването.

По данни на Министерството на защитата на Съединени американски щати американската подводница е акостирала в южното кипърско пристанище Лимасол на 3 април. Според локалните медии водачът на кипърските гърци Никос Христодулидис е посетил подводницата.

По-рано Съединените щати бяха упрекнати, че отстраняват рестриктивните мерки върху продажбата на оръжие, наложени от Вашингтон на кипърската гръцка администрация, като по този метод се разрешава систематично превъоръжаване .

Въпреки поредицата от дипломатически старания на Организация на обединените нации за реализиране на всеобхватно съглашение, Кипър е заседнал в десетилетен спор сред кипърските гърци и турци, напомня БГНЕС.

През последните години се следят опити за кротичък развой , в това число несполучливата самодейност през 2017 година в Швейцария под егидата на страните-гаранти Турция, Гърция и Обединеното кралство. Кипърската гръцка администрация е призната в Европейски Съюз през 2004 година, същата година, когато кипърските гърци осуетяват проекта на Организация на обединените нации за преустановяване на дългогодишния спор.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР