Портокалите и лимоните не са единствените полезни храни, от които

...
Портокалите и лимоните не са единствените полезни храни, от които
Коментари Харесай

Най-полезните суперхрани в зимната диета

Портокалите и лимоните не са единствените потребни храни, от които да си набавим витамини и минерали през студения сезон.

Вярно е, че през зимата има по-малко избор на плодове и зеленчуци, от които да си набавим нужните витамини и минерали, а тъкмо в този момент имаме най-вече потребност от тях. Но за сметка на това има доста суперхрани, които да включим в своята зимна диета.

Кореноплодни зеленчуци

Зеленчуци като цвеклото, морковите, ряпата, картофите и репичките са съвършен избор за зимата, тъй като се съхраняват елементарно, а са доста потребни. Това е по този начин, тъй като порастват в почвата и имат достъп до най-вече от нутриентите в нея.

Те са по-сложно структурирани от другите зеленчуци, с цел да се развиват в тази среда, което ги прави по-трудни за храносмилане. Затова е добра концепция да ги ядем най-често сварени или задушени.

Цитруси

Тук не имаме вяра да учудим някого – цитрусите са знак на здравословната диета през зимата. Освен че са страховит източник на витамин С, те са богати на доста аминокиселини и съдържат към 170 типа фитохимикали, които ни защищават от заболявания. Сред най-полезните плодове от тази категория се оказват грейпфрутите.

 Най-полезните суперхрани в зимната диета

Киви

И макар че цитрусите са считани за плодовете с най-вече витамин С, в действителност кивито ги надминава. Само с 1 приблизително огромно киви си набираме 85% от целесъобразната дневна доза витамин С, както и доста количество витамини К и Е и фибри.

Нар

Нарът е толкоз богат на антиоксиданти, че единствено една чаша сок от него дневно е задоволителна, с цел да се понижи “лошия ” холестерол и да се контролира количеството на свободните радикали в организма – демонстрира изследване, оповестено в American Journal of Clinical Nutrition.

 Най-полезните суперхрани в зимната диета

Райски ябълки

Неслучайно този плод е наречен “райски ” – с него освен си набираме 80% от нужната дневна доза витамин С, само че и 19% от целесъобразното количество желязо. Същевременно плодът е доста сладостен и притъпява желанието за нездравословни различни източници на захар.

Зелени зеленчуци

Зеле, броколи, брюкселско зеле, рукола, маруля и спанак – това са измежду най-полезните от зелените зеленчуци. Те са изключително богати на витамини А, С, К и витимини от В групата, фолиева киселина, и както множеството суперхрани, тези зеленчуци са богати на антиоксиданти и аминокиселини.

Праз

Не ви предлагаме да го хапвате преди среща, само че пък когато решите да го включите към менюто си, ще си набавите един натурален антибиотик, който ще усъвършенства храносмилането ви и ще увеличи имунитета ви. Едновременно с това празът има извънредно малко калории и е ужасно допълнение към зеленчуковата чорба.

Източник: missbloom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР