Породата шотландска овчарка или по-известни като Коли, e много доброжелателна

...
Породата шотландска овчарка или по-известни като Коли, e много доброжелателна
Коментари Харесай

Обучение и дресировка на Шотландска овчарка (Коли)

Породата шотландска овчарка или по-известни като Коли, e доста доброжелателна и любвеобилна. Тези питомци по всякакъв начин ще се пробват да угодят на стопанина си и са му доста правилни другари. Уравновесеният им темперамент е още един плюс, а също така тази порода не е доста придирчива в развъждането си.

Характер на Шотландска овчарка

За да порасне питомецът ви интелигентен и предвидлив, вие би трябвало да го възпитавате грамотно и систематически. Това куче може да се каже, че живее живота на стопанина си и желае по всякакъв начин да му подари наслада, само че с цел да се случи това, вие би трябвало да му бъдете добър образец. Така да вземем за пример, в случай че дребното кученце е доста нервно и непредсказуемо, тогава евентуално вие се отнасяте по този начин и то взема образец от вас.

Дресировка на Шотландска овчарка (Коли)

Обучението на шотландската овчарка би трябвало да се базира на суровост, а не на крясъци и физическа мощ. Можете да поощрявате любимеца си по друг метод - с милувка, с игра, с обичаното кучешко лакомство. Именно това е първото и най-важно предписание, което всеки собственик би трябвало да усвои и да запомни. Важно е да се отнасяте добре с кучето, само че и да установите нужната подчиненост, както и да определите домашните правила и да приучите любимеца си към ежедневните грижи за колито. И макар, че породата Коли е доста послушна, съобразителна и интелигентна, в случай че не я възпитавате вярно и непрекъснато, то кучето ви постоянно ще се пробва да бъде центъра на вниманието, даже с цената да прави палави действия.

Като за начало би трябвало да научите питомеца си да запомни своето име и да отвръща на него. Това се прави доста елементарно в ежедневното другарство с животното, когато го викате да се храни, да играе или просто си говорите с него. Постарайте се да идва на всяко ваше повикване, като за премия можете да го галите, да го хвалите или да го почерпите с обичаното лакомство.

Основни правила при дресирането на Шотландска овчарка (Коли)

- колкото по-рано се заемете с дресировката и образованието на шотландска овчарка, то толкоз по-бързо ще видите и първите резултати. Желателно е да започнете с това, когато кученцето е на 2-3 месеца;

- запомнете, че любимецът ви може да се концентрира на нещо за не повече от 15-20 минути, като по-късно би трябвало да му дадете време за отмора. Ако времето на открито е доста топло, то тогава можете да съкратите урока, а зимата в противен случай - да увеличите заниманията;

 Дресировка на Коли

- тези чувствителни кучета не понасят неприятното и грубо отношение. Именно по тази причина при занятията ви използвайте единствено поощренията и сладките лакомства, които ще ви оказват помощ по-бързо да обучите кучето си. Дръжте в ръката си обичаното му пиршество, което той ще следва, а по-късно му обяснете и покажете, какво се изисква от него.

Възпитавайте постоянно шотландската овчарка, с цел да може кучето ви да усвои съществени кучешки команди като " Ела ", " Легни ", " Седни ", Не може " и други до 4 месеца. След 5-6 месец можете да преминете и към образованието на по-сложни команди, само че не забравяйте да си припомняте към този момент наученото. Ако сте решили да обучавате породата Коли на циркови и спортни дресури, тогава можете да започнете с тази задача към 12-я месец, когато кучето към този момент има укрепени кости и развити мускули на таза.

При дресировката на Коли постоянно следвайте своите условия и не се отхвърляйте от това. Всеки урок би трябвало да се отработва 3-4 пъти, като за всяка вярно изпълнена команда давайте дребна премия на кучето ви. Обучението и дресировката би трябвало да носят наслаждение, както на вас, по този начин и на вашето куче. Именно по тази причина не трябва да го дресирате, в случай че сте в неприятно въодушевление, защото кучето ви ще усети това. Една от особеностите на породата е това, че те могат да се нарекат универсални кучета, защото за тях са подобаващи всевъзможни курсове - общи, циркови, спортни дисциплини, защита, присъединяване в състезания и други.

Те елементарно усвояват новия материал и имат доста балансиран темперамент, а също по този начин могат да бъдат отглеждани даже и в апартамент. Породата шотландска овчарка е доста интелигентна и съобразителна, само че с цел да покаже качествата си това куче, вие би трябвало да ги обучавате и дресирате от най-ранна възраст.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР