Поредното съвместно начинание на радиофестивала Аларма Пънк Джаз и музикалната

...
Поредното съвместно начинание на радиофестивала Аларма Пънк Джаз и музикалната
Коментари Харесай

Soccer96 – галактически синт-пънк от "Аларма" и Stretch

Поредното взаимно начинание на радиофестивала " Аларма Пънк Джаз " и музикалната платформа Stretch се задава след по-малко от месец! На непосредствено от Лондон каца звездно трио за невероятна вечер със тон на синт-пънк, електро-джаз, синематик агитация и още най-малко 10 забавни жанра. са едно от горещите имена в Лондон това лято с новия си албум, излизащ навръх Гергьовден идната седмица, както и с присъединяване си на най-големите фестивали на Острова ( Love Supreme , We Out Here , Sea Change и др.). А да открият шоуто са поканени локалните музикални герои от – дует, прочут на ценителите на електроакустичните пътувания сред измеренията. Ще чуем сета им със специфична подборка от двата им издадени албума до момента, ширещи се сред трип-хоп, ембиънт, чил-аут и това прекомерно характерно и рядко чувство за първокласен шпионски трилър от тогавашния Източен блок.

Лондонската музикална сцена, най-малко тази, на която през днешния ден се срещат електро, джаз и хип-хоп и от която Soccer96 са значима съставна част, има своите мощни гравитационни центрове – BBC Radio 6 Music, Brownswood records, Worldwide.fm, Tomorrow’s Warriors, SBTV, GRM Daily… Един от тях е Total Refreshment Centre – именит креативен хъб, разполагащ се в някогашна фабрика за скоростни кутии в квартала Хакни. Там през годините се записват и продуцират The Comet Is Coming, Soccer96, Алабастър деПлюм (Alabaster dePlume), Snapped Ankles, Bo Ningen, Ibibio Sound Machine, Calabashed и още десетки меломански планове. Цветният лондонски кортеж Total Refreshment Centre ще посети рестарта на фестивала Meadows in the Mountains в Полковник Серафомово при започване на юни, а на път за планините Stretch и " Аларма Пънк Джаз " на едно име от тазгодишния " планински " плакат за междузвезден лайв в *Mixtape 5* по траекториите на синт-пънка, електро-джаза, психеделик танците и сай-фай синематика – план, кален и шлифован точно сред стените на въпросното свещено място.

Според легендата, изключителният Шабака Хъчингс – един от главните мотори на английската (вече и световната) джаз и афро сцена – се качва без покана на сцената в невъзможния през днешния ден клуб със саксофона си, с цел да се включи импро лайв към джаз-пънк дуо от синтове и барабани. Резкият му карибски звук катапултира новосформираното трио на челните позиции на това, което към момента назовават " нова лондонска джаз сцена ". Триото се кръщава The Comet Is Coming, следват записи, турнета (бяха в София през декември 2016 година по покана на днешния Stretch, за запаметяващо се шоу, отново в *Микстейп 5*), реклами за мастити марки с тяхната музика, по-добри контракти и даже номинация за влиятелната брит-награда Мъркюри. Това не пречи на синт-джаз-пънк дуото Soccer96 да продължава личните си звездни задачи, носещо все по този начин гордо определено от автоматизирана телефонна услуга име – на първата от малко малко триизмерна видео игра на тематика футбол.
са Даналог Завоевателя и Бетамакс Трепача (Danalogue The Conqueror & Betamax Killer) – синт-виртуоз и неотклонен джаз барабанист, завихрящи междузвездни саундтраци, почтени за всяка научнофантастична класика. Фондация, Блейд рънър, Одисея, звездни навигатори, мъглявини и пустинни ездачи – целият попкултурен символен лексикон на жанра се усеща като вкъщи си с всяко парче. Това е евентуално и повода лейбълът Moshi Moshi (дал път в живота на Hot Chip и Florence + The Machine) да ги притегли в каталога си – с техния " щемпел ” са последните три издания на групата. Отделно от това, Дан Лийвърс (Даналог) продуцира и ремиксира две дузини от най-горещите инди-проекти на острова, а Макс Халет (Бетамакс) пък заема палките си на редица авангардни планове (миналата година издаде албум за барабани и японска флейта шакухачи с небезизвестният си татко Клайв Бел).

 художник: Сиана Димитрова

Последното нещо с марка Soccer96 е идната киберпънк експедиция ( " Вътрешни светове " ) – новият албум, излизащ на 6 май. Концепцията му Даналог разказва по този начин: " Пътуването във вътрешните светове и увeреното им проучване ще ни приготви за безвредно прекосяване през несигурните времена. А с цел да се движим в позитивна посока, ще ни е нужно съдействие, по тази причина искахме този албум да чества и уважава връзките в по-широкия ни кръг хора посредством колаборации с повече актьори, след като и да било до момента. " Бетамакс пък твърди, че албумът е " музика за духовни борби, която да ни преведе през бурните промени на външния свят. " За турнето (а може би и за по-дълго) на баса към двамата се причислява Том Хърбърт – иконичен музикант, който може да чуете както с инди-класици като Polar Bear и The Invisible, по този начин и в записи на Лиан Ла Хавас и даже в Бонд – парчето Skyfall на Адел.

Заповядайте на нашия галактически Ден на детето и се уверете сами: на прага на към този момент осезаемата миграция в Космоса музиката на Soccer96 звучи по-актуално и живо от всеки път – без значение дали танцувате или размишлявате на нея.Събитието се провежда от Stretch и " Аларма Пънк Джаз " – платформите, които не работят с оправдания и за следващ път декларират отхвърли си да изоставят другите събития в София и страната. След турнето на Сибисле К‘аба от ЮАР из цяла България през лятото на 2019 година и възпламеняващия концерт на Teон Крос предходната есен, взаимните инициативи на " Аларма " и Stretch ще раздвижат календара и във втората половина на тази година.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР