Поредният сериозен скандал се заформя около БФС и по-специално по

...
Поредният сериозен скандал се заформя около БФС и по-специално по
Коментари Харесай

Скандал! БФС получи обвинение за изнудване

Поредният сериозен скандал се заформя към БФС и по-специално по някакъв метод е обвързван с идния конгрес, който би трябвало да се организира на 18 март. Президентът на женския ФК Олимпия Шумен Панайотис Папас алармира Дарик радио и dsport, че е бил изнудван от БФС, откакто е станало ясно, че е измежду клубовете подписали декларацията, с която се желае конгресът на 18 март да бъде избирателен.

Футболната централа подава сигнал до прокуратурата в Шумен за инспекция за съществуването на „ свързани лица “ в ръководството на клуба. В същото време служителят на БФС Деница Крумова се обажда на Папас с искане да бъде оттеглено пълномощното към юристите, обслужващи екипа на Димитър Бербатов и го заплашва, че ще му сътвори проблеми (отнемане на лиценза). Ако пълномощното обаче бъде оттеглено, то и сигналът към прокуратурата ще бъде спрян.

От БФС удостоверяват за подадения сигнал, който се базира на публикация в медиите от август 2021 година, само че дефинират изказванията за изнудване като неоснователни.

Кой е Панайотис Папас?

Той е във футбола от над 30 години. Играл е в Гърция, учил в НСА, а също по този начин е бил арбитър в България. През 2007 година основава женския футболен клуб Олимпия София, който става три пъти вицешампион и един път притежател на Купата на България. През 2017 година тимът се мести в Шумен, а е член на БФС от 2009 година. От 2010-та клубът е регистриран в Министерството на спорта. През 2017 единствено сменя регистрацията си от София в Шумен. През този интервал Албена Тодорова е член на УС на клуба, а Панайотис Папас е ръководител на УС. „ Винаги регистрирането на клубовете и вписването в министерството минава през БФС “, споделя Папас.

Случаят!

На 20 януари 2022 година БФС в лицето на Борислав Попов, като изпълнителен шеф, внася сигнал до МВР- Шумен и прокуратурата, искайки инспекция за съществуването на свързани лица в ръководството на клуба, което е неразрешено по закона за физическото образование и спорта. Цитира се публикация в локален уебсайт от 28.08.2021 година, в която е написало, че треньорката на тима, която е и член на УС се споделя Албена Тодорова Папас. Също по този начин се цитира и информация от зоналния съвет на БФС в Шумен.

Панайотис Папас твърди, че има църковен брак с Албена Тодорова в Гърция, който не се признава в България, където важат единствено гражданските бракове и нарушаване на закона, съгласно Панайотис Папас, няма.

Той твърди, че в това време една от служителките на БФС и някогашен арбитър Деница Крумова се свързва с него (три пъти в границите на един ден) и му декларира, че би трябвало да си отдръпна пълномощното обещано на екипа на Димитър Бербатов, а БФС ще отдръпна сигнала към прокуратурата. Освен това го заплашва, че в случай че не го направи, ще му сътвори проблеми и ще направи по този начин, че да бъде лишен лиценза на клуба. Няколко пъти в диалозите е представен Борислав Попов.

Интересен е фактът, че сигналът към прокуратурата и цитираните диалози идват броени дни, откакто е импортирана подписката в БФС за избирателен конгрес на 18 март и от нея излиза наяве, че ФК Олимпия е измежду клубовете, които са я подписали.

Според Панайтоис Папас обстановката в управата на клуба не е променяна от самото му основаване.

Друг забавен факт е, че клубът не е подписал декларация за ексклузивен конгрес през октомври и тогава няма проблеми от сходно естество, без значение, че публикацията в шуменски уебсайт, на която се базира сигнала, е от август 2021 година.

Разказът на Панайотис Папас

„ В петък ми се обади контрольор от районно ръководство на МРВ в Шумен, че е формирана кореспонденция, тъй като господин Борислав Попов е подал сигнал или тъжба за осъществяване на закононарушение от общ темперамент. Престъпление действително няма, щеше да е комично, в случай че не беше трагично, като ви кажа с какво се занимава БФС сега. Те би трябвало да правят друга работа, а не да търсят през фейсбук или интернет. Последното регистриране в новия указател на Министерски съвет е от 5.07.2021 година. Документите предадохме персонално на госпожа Деница Крумова и тя персонално ги заведе при господин Попов. Казаха, че са ок. След два дни Министерството на спорта също ревизира документите и ни вписаха. Участвахме в изключителния конгрес на 12.10. Пак преди конгреса се ревизират всички документи “, споделя Папас.

„ След конгреса видях, че месец и половина не се вписва Борислав Михайлов като президент и Изпълкома неведнъж зададох въпроса какво се случва. Ние сме постоянен член на БФС, а БФС е съдружие, което нито е губерня на господин Михалов, нито на господин Попов. Останаха без отговор. Тогава ми изпратиха декларацията от екипа на господин Бербатов и я подписах. Само да вметна, че 11 от 17 шуменски клуба са я подписали тази декларация. За предходния конгрес на 12.10 не бях подписвал декларация, не ми бяха изпращали “, добавя още той.

„ Сега, на база тази декларация за избирателен конгрес, откакто внесоха документите в БФС, тъй като съответстват датите с подаването на сигнала в прокуратурата. Г-н Попов счете за належащо да рови в интернет, във фейсбук и показва една фотография. Ние с госпожа Тодорова имаме църковен брак в Гърция от 2011 година, който обаче не се признава в България. В България се признава единствено цивилен брак. Те откриха една фотография и я показаха като документ – ето вижте господин Папас е направил закононарушение и е подал декларация с погрешно наличие и неистинен условия. Явих се в понеделник при инспекторката и му демонстрирах фамилния кодекс и му демонстрирах всички документи включително и писмо от ГРАО с отвод за признание на църковния брак. Това значи, че в действителност не сме в брак и нямаме отговорности. Всеки може да направи информация в ГРАО и да види, че и двамата се водим несемейни “, добавя той.

„ Тук стартира същинската развръзка. И прокурорката, и инспекторката ме попитаха за какво БФС са пуснали подобен сигнал. Аз им споделих, че като президент на клуба подписах декларацията за избирателен конгрес. Казах им, че в петък сутринта към 10 часа ми се обади госпожа Деница Крумова и стартира да ме пропагандира „ Изтегли пълномощното, което си дал на адвокатската фирма, която съставлява Бербатов, другояче ще имаш проблеми “. Това се случи пред двама очевидци, защото я пуснах на високоговорител. Втори път ми звъня и отново сподели, че ще имам проблеми. Каза: „ Аз се занимавам с тези документи, открихме нередности, в случай че не оттеглиш това пълномощие аз ще направя по този начин, че клубът ще загуби лиценза “. Попитах я коя е тя, че ще го направи и тогава още веднъж ми загатна името на Борислав Попов. Казах ѝ, че ме изнудват. Подават подправен сигнал в прокуратурата, с цел да изтегля пълномощното към Бербатов. Попитах я дали някъде в пълномощното вижда да написа, че поддържам Бербатов или някой различен. Чисто изнудване. Третото позвъняване от Деница Крумова сподели: „ Бях при господин Попов и неговото мнение е, че в случай че изтеглиш пълномощното, изпратиш писмо към Бербатов, тогава ни е ще изтеглим сигнала към шуменската прокуратура “, декларира още Папас.

Пред Дарик радио и dsport Панайотис Папас изрази терзание, че и други клубове могат да минат по този път. „ Тук при мен казусът е явен. Предполагам, че същото нещо ще го създадат с всички клубове, които са подписали тази декларация и съгласно мен БФС не заплаща на господин Попов и госпожа Крумова да търсят със Facebook “, споделя притежателят на Олимпия.

Той разкри, че обмисля опцията да подаде тъжба против Борислав Попов. „ Според нас господин Попов е направил набеждаване. Обвинява ме в несъществуващо закононарушение пред държавните органи, което е по-сериозно от клюка и засегнатост, за което се третират частните лица. Сега обсъждаме опцията да подам тъжба против него “, декларира Папас.

Отговорът на БФС!

Дарик радио и dsport пуснаха публично писмо до БФС, още преди публикуването на материала с искане за мнение по обвиняванията. От футболната централа потвърдиха сигнала към прокуратурата за осъществяване на инспекция за съществуването на свързани лица в ръководството на ФК Олимпия. Цитира се и нормативната уредба, която не разрешава съпрузи да вземат участие в ръководството на сдружения към спортни федерации. Интересното е, че в мнението от БФС цитират Агенцията по вписванията, където в ръководството на клуба са записани лицата Панайотис Христос Папас, Албена Иванов Тодорова и Хасан Мустафов Хасанов.

„ От предоставени данни от регионалното управление на БФС в Шумен - http://www.zashumen.bg от 28.08.2021 година - дописката „ Олимпия Шумен желае да започва с победа “ се откри, че старши треньор на клуба е Албена Тодорова Папас. Съвпадението във фамилните имена – на Панайотис Папас с Албена Тодорова Папас, даде съображение да се изиска инспекция, с цел да се откри връзката сред двете лица. Компетентен орган да извърши такава инспекция е съответната прокуратура. Това е належащо, с цел да се откри дали е позволено или осъществено нарушаване на член 15 от ЗФВС. При съществуване на свързани лица в управителния орган на клуб, същият не може да бъде член на спортна федерация – член 15 ЗФВС. БФС към момента не е известен за резултата от инспекцията “, се споделя в мнението на БФС.

„ Твърденията за изнудване са неоснователни. БФС е подал сигнал за осъществяване на инспекция и до нейното привършване няма правна опция същият да бъде отдръпнат. За БФС спазването на закона е висша полезност, която не може да бъде подценявана поради дребни сметки - кой и каква декларация за кого бил подписал “, се споделя още в отговора на БФС.

Изводът!

Всеки самичък може да направи извод за задачите на тази инспекция и аргументите за тези дейности на БФС, само че доста въпроси остават отворени. Някои от тях са:

1. Има ли връзка сигнала за инспекция към прокуратурата от страна на БФС с подписаната декларация от ФК Олимпия, с която се включва в настояването за избирателен конгрес на 18 март?

2. При една и съща управническа конструкция на ФК Олимпия от 2007 година насам, за какво сезирането на прокуратурата за възможен проблем идва в този миг, цитирайки обява в пресата от август 2021 година? Дата още от преди конгреса на 12.10.2021, за който ФК Олимпия не е подписвал декларация за провеждането му.

3. В формалния отговор на БФС ясно са посочени имената на членовете на УС на клуба взети Търговския указател. Там няма съвпадане на семействата, а действително сигналът се основава само на обява в шуменски уебсайт. За какво приказва това?

4. Има ли клубове, които не са подписали заявления за избирателен конгрес, само че против тях също са формирани сходни инспекции?
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР