Някога водородният атом бе смятан за най-простия атом в природата,

...
Някога водородният атом бе смятан за най-простия атом в природата,
Коментари Харесай

Изненада: учените откриха атом, който е по-прост дори от водородния

Някога водородният атом бе считан за най-простия атом в природата, формиран от безструктурен електрон и структуриран протон. С напредването на проучванията обаче учените откриха по-прост вид атом, състоящ се от безструктурни електрони, мюони или тауони и техните също толкоз безструктурни античастици.

Тези атоми са свързани между тях само посредством електромагнитни взаимоотношения, с по-прости структури от водородните атоми, предоставяйки нова позиция към научни проблеми като квантовата механика, фундаменталната симетричност и гравитацията. Към днешна дата са открити единствено два типа атоми с чисти електромагнитни взаимоотношения: обвързваното положение електрон-позитрон, намерено през 1951 година, и обвързваното положение електрон-антимуон, намерено през 1960 година

През последните 64 години не е имало други признаци за такова атоми с чисти електромагнитни взаимоотношения, макар че има някои оферти за търсенето им в галактически лъчи или с високоенергийни колайдери.

Тауоният, съставен от тауон и неговата античастица, има радиус на Бор от единствено 30,4 фемтометъра (1 фемтометър = 10-15 метра), почти 1/1741 от радиуса на Бор на водороден атом.

Това значи, че тауониумът може да тества фундаменталните правила на квантовата механика и квантовата електродинамика в по-малки мащаби, осигурявайки мощен инструмент за проучване на мистериите на света на микроматериалите.

Наскоро в Science Bulletin беше оповестено проучване, озаглавено " Нов способ за идентифициране на най-тежкия QED атом ", което предлага нов метод за разкриване на тауония. Добрата вест е, че съществуването на атом тауоний може да се удостовери с опити.Това достижение служи като една от най-важните физически цели на планувания Super Tau-Charm Facility (STCF) в Китай или на изграждащия се Super Charm-Tau Factory (SCTF) в Новосибирск, Русия, написа dir.bg. 

Двете научни уреди са основани с концепцията, да открият и синтезират най-малкият и най-тежкият атом с чисти електромагнитни взаимоотношения.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР