Поредният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в

...
Поредният доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в
Коментари Харесай

Дончева каза какво в конституцията трябва да се промени

Поредният отчет на Европейската комисия за върховенството на закона в България ускорява усещането, че би трябвало да се работи по смяна на конституцията. Този позиция отбрани в изявление за бТВ Татяна Дончева, народен представител от " Изправи се.БГ! Ние идваме ". Според нея това може да стане с благосклонност след конституирането и избора на новото държавно управление.

Надявам се правосъден министър да е някой от уважаните адвокати, която да вземе тематиката като приоритет, да стартира няколко месеца консултаци, с цел да стигнем до решение по какъв начин да изменим глава " Правосъдие " в конституцията, сподели Дончева.

По думите й тезата за излизането на прокуратурата от правосъдната власт се е стимулирала от активността на трима основни прокурори - Никола Филчев, Сотир Цацаров и Иван Гешев. Ако не бяха те, ние щяхме още да мислим, че това не е чак подобен проблем, сподели видната юристка.

Според нея Конституционният съд да премисли това остаряло решение на починалия Васил Гоцев съгласно което всяка смяна на правосъдната система е смяна на държавното устройство. Това би ни отвързало ръцете да мислим за промени. Дончева счита, че в случай че се мисли в посока изваждане на прокуратурата от правосъдната власт, това би трябвало да бъде съобразено, както с българската традиция, по този начин и с модела на останалите страни от някогашния източен блок, тъй като интервалите, в които прокуратурата е била част от изпълнителната власт са посочили, че това не е положително решение.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР