Поредна вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за

...
Поредна вечер на протести в Скопие срещу френското предложение за
Коментари Харесай

Размирици в Скопие: 47 ранени полицаи и 11 арестувани

Поредна вечер на митинги в Скопие против френското предложение за започване на договаряния на Република Северна Македония за участие в Европейския съюз.

Стигна се до напрежение, откакто към 30 стачкуващи с качулки започнаха да хвърлят бомби и твърди предмети против постройката на Народното събрание и служителите на реда.

Протестиращите предизвикаха служителите на реда, обръщайки се към тях с „ Бугари, Бугари ”, „ Албанска полиция ”, „ Кого защитавате – ще станете българска полиция ”, както и голям брой нецензурни изрази към чиновниците на реда, отбелязва БГНЕС.

47 служители на реда са ранени, а 11 протестиращи са арестувани. От потърпевшите чиновници на реда 11 са тежко ранени, а двама от тях са с доста тежки пострадвания, допълват от Министерство на вътрешните работи. При конфликтите са строшени и полицейски коли.

Премиерът Димитър Ковачевски разяснява ексцесиите по време на митингите от миналите дни, като ги съпостави с безчинствата в македонския парламент от 2017 година.

Президентът Стево Пендаровски нощес осъди остро съпроводените с принуждение митинги против френското предложение на страницата си във Фейсбук.

Протестът е подсилен от най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ и беше проведен на фона на визитата на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той беше в Скопие, с цел да призове политиците и обществеността да одобряват френското предложение.

„ Тази опция е прекомерно значима, с цел да бъде изпусната. Никога до момента не сме били толкоз близо. Македонци, имате историческата опция да кажете да. Да на старта на договаряния, да на Европейски Съюз, да поради нашите деца ”, уточни Шарл Мишел.

Премиерът Димитър Ковачевски сподели, че ще изпрати в Народното събрание предлагането и депутатите ще би трябвало да решат дали страната да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз.

Парламентът на Македония би трябвало да се произнесе по предлагането до края на седмицата.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР