Поредна притеснителна констатация за състоянието на декмокрацията у нас идва

...
Поредна притеснителна констатация за състоянието на декмокрацията у нас идва
Коментари Харесай

Международен доклад: Българската демокрация е дефектна

Поредна притеснителна констатация за положението на декмокрацията у нас идва от интернационален отчет, съобщи Фрогнюз. Според него положението на демокрацията у нас се е влошило, а страната ни заема 52-ро място от общо 167 страни. Намираме се след Суринам и Индия. Очертават се проблемите със свободата на медиите и неналичието на надзор върху фигурата на основния прокурор.

Оценката идва от авторитетния годишен показател за демокрацията на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI), който излезе преди дни.

Определени сме като “дефектна демокрация” (на британски “flawed democracy”, бел.ред). Индексът разделя страните по света в четири категории - пълноценна народна власт (каквито са Норвегия, Исландия, Швеция и др.), дефектни демокрации (където попадат България, Албания и Прибалтийските държави), хибридни и властнически режими (Русия, Казахстан, Узбекистан.

Резултатите на България идват заради терзанията по отношение на неналичието на самостоятелност на правосъдната власт и медийната независимост, както е очебийно и в други документи, излезли през миналата към този момент 2020 година Същите констатации бяха направени в първия отчет за върховенството на закона в страните членки, направен от Европейската комисия, а по-късно поради проблемите у нас в Европейския парламент бе гласувана и призната резолюция.

Според показателя на “Икономист” страната ни е застрашена от много притеснителни резултати - да изпадне в групата на фибридните режими, при които присъщи са систематични и необятно публикувани изборни злоупотреби, систематичен държавен напън по отношение на опозицията, необятно публикувана корупция (каквито констатации има от отчета на “Трансперънси интернешънъл”, в който и тази година бяхме сложени на дъното на ЕС), взаимозависимост на правосъдната система от мощните на деня и впрочем.

След излизането на отчета стана ясно, че групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент готви аудиенция в България. Мисията се възнамерява за края на лятото поради ограниченията, подхванати поради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите съществени тематики през слдващите месеци, които ще са във фокуса на вниманието на групата, заяви преди дни евродепутатът Елена Йончева, напомня Фрогнюз.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР