Пореден скандал в българските щанги. Седмица преди европейското първенство специалисти

...
Пореден скандал в българските щанги. Седмица преди европейското първенство специалисти
Коментари Харесай

Скандал за пари в българските щанги

Пореден скандал в българските щанги. Седмица преди европейското състезание експерти и деятели от цялата страна се опълчиха на решението на президента на федерацията Неделчо Колев да спре възнагражденията на трима треньори от националния тим и готвене на конкурс за тяхната промяна, съобщи bTV. Те разпространиха свое мнение, в което осъждат дейностите на Колев.

" За последния олимпийски цикъл (2017 - 2021 г) състезатели по повдигане на тежести завоюваха за България от международни и европейски шампионати общо 166 медала (!), от които 62 златни, 61 сребърни и 43 бронзови медала. Това е атестатът на екипа треньори и експерти за работата им през последните 5 години.

Седмица преди Европейското състезание за мъже и дами този месец в Албания чудесно работещата до този миг машина за „ производство” на медали за България от най-елитните шампионати на планетата бе затормозена. Незнайно за какво и като „ благодарност” за посочите нагоре резултати настоящият към този миг „ служебен” президент на БФВТ (защото другояче си има законно определен такъв) стартира чистка измежду треньори и експерти на националните тимове. Напълно безконтролно и без каквото и да е съображение той стопира възнагражденията на трима треньори от националния тим, сред които е старши треньорът Иван Иванов. Освен това се готви да разгласи конкурс за техните места. Тези налудничави дейности се правят без глобата на Управителния съвет и в прорез с наредбите на Устава на БФВТ.

Този мним и извънредно нападателен „ реформатор” не е влизал в подготвителната зала на националния тим повече от 14 месеца и изобщо не е наясно с това, което се прави там. Едновременно с това, изцяло самоволно и безочливо, се впуска в наказателна интервенция против всичко работещо в системата на българските щанги, незачитайки закони, устави, правила и правила на взаимоотношения, одобрени от години за работещите в системата на българския спорт. Може ли, от 03.01.2022 година до момента треньори и експерти да работят целодневно, ползвайки за това време единствено 5-6 почивни дни и да не получат никакво трудово заплащане, което с изключение на всичко друго е категорично закрепено в Договора сред ММС и БФВТ за активност на федерацията през 2022 година?

Може ли, след единомислещо решение на УС по повод състава на ангажираните лица по осъществяване Проекта на БФВТ за активност през 2022 година и размера на техните хонорари, служебното лице Неделчо Колев да спре изплащането им?

Може ли треньори с потвърден принос към триумфите на българските щанги през последните 7-8 години, възстановили престижа им от най-хубавите времена на този спорт, да бъдат отстранени от работа от човек, който нито има директни усещания от активността им, нито съответните учредения? Нещо повече - това се прави от един единомислещо неодобрен и отхвърлен от Оценка за съвместимост на БФВТ някогашен президент, който е потвърдил неспособността си, както да ръководи федерацията, по този начин и да подържа обикновени взаимоотношения с преобладаващата част от работещите в системата на българските щанги.

Може ли треньори, откакто са работили повече от 2-3 години с групи от по 3-4 състезатели и са ги подготвили за спечелването на медали, да не могат да ги извеждат на подиума на идното европейско състезание, да нямат билети за пътешестване, акредитация и прочие? И всичко това още веднъж без глоба на УС на федерацията.

Уви, към този момент се оказва, че може.

Счита се, че социална организация (сдружение), каквато е БФВТ, субсидирана за активност от страната, не може да се ръководи като частна компания. В нея президентът не е самовластник, а реализатор на решенията на Общото заседание и Управителния съвет на федерацията. И още повече, когато тези решения са доказани от подписания контракт сред нея и ММС. В него по най-категоричен метод е посочено, коя личност, по какъв брой и защо може да получава или разходва държавни средства, като върху тези дейности се упражнява систематичен надзор от страна на съответните органи на ММС.

Парадоксално е ѝ друго – до този миг правосъдните управляващи в страната обследват някогашния президент Неделчо Колев за заграбване на няколко стотин хиляди лв., получени от прехвърлянето на двама български състезатели в Азербайджан. И това дело не е завършено. Освен това тече друго следствие на същото лице за присвоени средства на федерацията от него през интервала 2018-2020 година в размер на повече от 200 хиляди лв.? Капак на всичкото е и събитието, че заради некадърно боравене на Неделчо Колев с финансовите средства на БФВТ през 2021 година, тя би трябвало да върне на ММС повече от 30 хиляди лв.. Е, какво още чакаме да извърши този „ скъп управнически кадър”? И тук пораждат най-малко два въпроса:

1. Може ли изобщо рационален човек, да застане „ зад гърба” на това лице (с не напълно бистър честен статус), който да се опита да неглижира или оправдае по някакъв метод досегашните му прекомерно пристрастни и голословни дейности?

2. Може ли лице, което предстои на възможни наказания от страна на правосъдните органи заради посочените нагоре аргументи, освен да бъде представляващ, а и единствения разполагащ с финансовите средства на федерацията? И то макар, че текат процедури по установяването на осъществени злоупотреби от него, точно в това направление? Не е ли редно същият да бъде отхвърлен, най-малко до момента в който завършат всички каузи, а не да продължава да деребейства и всява напрежение в всекидневието на всички състезатели, треньори и служебни лица, които съзнателно извършват отговорностите си?

В умозаключение би трябвало да отбележим, че в последно време щангите възвърнаха в забележителна степен имиджа си на един от най-продуктивните и проспериращи представители на българския спорт. Сегашният колектив от състезатели, треньори и експерти работят в отлична съгласуваност, което допуска действителни благоприятни условия за реализиране на още по-големи триумфи на интернационалния тежкоатлетически подиум. Всяка интервенция в този ход на нещата може да нанесе непоправими вреди, освен на тежкоатлетическия, а и на националния спорт ", се споделя в мнението.

Ден по-рано стана ясно, че трима от водещите ни щангисти са отказали оферта за подвигат за Катар на олимпийските игри в Париж през 2024 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР