Пореден напрегнат политически ден - с тежки обвинения и юридически

...
Пореден напрегнат политически ден - с тежки обвинения и юридически
Коментари Харесай

Развръзката за кабинета: Парламентът ще гласува решение за оттегленото проектоправителство

Пореден под напрежение политически ден - с тежки обвинявания и юридически разногласия в Народното събрание. Развръзката с първия мандат за сформиране на държавно управление се отсрочва обаче за на следващия ден, когато се чака депутатите да гласоподават отхвърли на претендента на „ ИТН “ Пламен Николов да е министър председател.

Секретарят на президента по правни въпроси проф. Емилия Друмева беше поканена от ИТН и Движение за права и свободи на съвещание на Председателски съвет, с цел да обясни позицията на президента.

„ Процедурата до този миг е изпълнена, президентът е получил претендент за министър председател, той е издал декрет за гласоподаване в Народното събрание, указът към този момент е в Народното събрание “, изясни проф. Емилия Друмева, секретар на президента по правни въпроси.

След това Председателския съвет на Народното събрание се сплоти към мнението, че препоръчаният от „ ИТН “ (ИТН) кабинет ще бъде отдръпнат с решение на Народното събрание, а не с нов декрет на президента.

„ Това е нашият мач. В противоположен случай бихме основали извънредно нестабилен и рисков казус, който ще минира всеки един мандат за 100 години напред “, уточни Николай Хаджигенов от ИБГНИ.

Според него от Има Такъв Народ са се тормозили мощно, че събранието може да гласоподава срещу и да направи Пламен Николов принудително министър председател.

Парламентарните групи ще стартират диспути във връзка волеизявлението на Николов - без значение, че „ ИТН “ желаеха да го избегнат.

„ Тази тематика на следващия ден ще бъде точка първа и ще има спор всъщност по плана за решение “, разгласи Десислава Атанасова от ГЕРБ.

След като удовлетвори желанието на Николов да се отдръпна, депутатите няма да гласоподават оферти състав на Министерския съвет с мандат на „ ИТН “.

До конституционния проблем се стигна, откакто през вчерашния ден ръководителят на партията Слави Трифонов изненадващо разгласи, че няма да предложи проектокабинета за гласоподаване в Народното събрание. А номинираният за министър-председател Пламен Николов се отхвърли, изтъквайки персонални аргументи.

Днес той не взе думата в пленарната зала, само че отбрани препоръчаните министри.

До края на деня юристите в Народното събрание подготвяха точният текст на плана за решение, с който ИТН публично ще се откаже от присъединяване в изпълнителната власт.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР