Пореден кръг от проучвателни разговори между Гърция и Турция започва

...
Пореден кръг от проучвателни разговори между Гърция и Турция започва
Коментари Харесай

Проучвателни разговори между Гърция и Турция в Атина

Пореден кръг от проучвателни диалози сред Гърция и Турция стартира през днешния ден в Атина в опит да бъде реализирано съглашение за обсега на морската граница в Егейско море.

Това е 62-ри кръг от дипломатически диалози, които бяха прекратени заради нахлуване на турски кораби за изследване на газови находища в противоречиви води.

Гърция не чака коренно решение на противоречивите въпроси с Анкара на днешната среща, разясняват пред медиите висши дипломати.

Двете страни ще  разискват единствено опциите за решение на разногласието за морската граница в Егейско море.

Провеждат се проучвателни диалози, а не договаряния с необятен аспект от противоречивите въпроси сред двете страни, посочи пред Народното събрание министър председателят Кириакос Мицотакис.

Преговорите могат да се смятат за сполучливи даже и заради обстоятелството, че контактите сред двете страни не престават.

Атина и Анкара имат спорни тълкования за морската граница в Егейско море за региони, за които се смята, че са богати на въглеводороди.

Напрежението сред двете страни се ускори предходната година откакто Турция изпрати транспортен съд за сеизмични изследвания в противоречивите с Атина води.

Преговорите сред двете делегации през днешния ден в Атина ще се проведат при закрити врата. Очаква се изказване на гръцкото министерство на външните работи след привършване на срещата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР