За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на

...
За първи път ЦИК не ни предостави необходимите данни на
Коментари Харесай

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: ЦИК не даде данни за проверка на Комисията по досиетата преди изборите

" За първи път ЦИК не ни даде нужните данни на претендентите за Народно заседание и Европейски парламент и на коя партия в листите са ". Това сподели пред БНР Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата. " Първо ни изпратиха празен диск, а по-късно - флашка, само че в информацията липсваше принадлежността на съответните лица към коя партия и коалиция са. И нататък стартира сагата. Казаха ни, че в интернет пространството и в техния уебсайт можем да открием тази информация, само че това не е формален източник, без значение, че е уебсайт на ЦИК. Ако има съвпадане на имена, а в уеб страницата на ЦИК липсва ЕГН на претендентите. Непрофесионализъм и недомислица е това, не знам по какъв начин да го нарека ", сподели още Бончева.

Тя уточни, че макар забавянето и компликациите, на 28-и май Комисията разгласи инспекциите за принадлежност към тоталитарните комунистически служби измежду претендентите за народни представители за 50-ото Народно заседание и претендентите за Европейски парламент.

" От 2005 година насам ревизираме претендентите за европейски избори, към този момент за пети път. През 2007 година обявихме сътрудници (на Държавна сигурност - б.р.) измежду претендентите 6, през 2009 година - 8, през 2014 година - 12, 2019 година - 5, а в този момент са 9 души. Това е една рутинна инспекция ", посочи още Бончева и добави, че за европейските избори 10 партии и обединения са с чисти листи, 20 са със сътрудници, 3 извънпарламентарни партии са с максимален брой сътрудници.

" Един от претендентите е отличник, тъй като сме му правили 23 инспекции, защото е кандидатствал 23 пъти за обществени длъжности и ние разгласяваме, че той е обвързван с Държавна сигурност, само че той продължава да си кандидатства и го одобряват някои партии в листите ", акцентира Екатерина Бончева.

Разкритите сътрудници са от всички отдели на Държавна сигурност, заяви тя.

Според Бончева връзките са към момента живи: " Някои от тези връзки се капитализират прелестно към момента. Някои от тези връзки и контакти се придвижват към техните деца.... Вижда се по какъв начин някои не могат да скъсат пъпната шнур със службите, а може би и не желаят ".

В предаването " Хоризонт за вас " тя разяснява и случая с присъединяване на България в гласуването от Организация на обединените нации на Резолюция за оповестяване на 11 юли за " интернационален ден за възпоменание на геноцида в Сребреница " през 1995 година, на която страната ни е съвносител:

" Не желая България да бъде дискредитирана! Нямам пояснение. Слава богу дейностите на такива положителни дипломати като Лъчезара Стоева (постоянния представител на България в Организация на обединените нации, която гласоподава " за ", макар напътствията от ръководещите да гласоподава с " въздържал се ", което стана ясно от изтекла информация в медиите - б.р.) и не могат да бъдат сложени под политически метод. Има опит за злепоставяне на България и за отклонение от геополитическия ни път ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР