Поради технически проблеми в последния момент Министерството на регионалното министерство

...
Поради технически проблеми в последния момент Министерството на регионалното министерство
Коментари Харесай

Безплатното саниране свършва, кой ще се вреди

Поради механически проблеми в последния миг Министерството на районното министерство и благоустройството удължи периода за подаване на планове по първия стадий на програмата за саниране, която се осъществя по Националния проект за възобновяване и резистентност. Очаквано сериозен е ползата към програмата за 100% грант за саниране на многофамилни жилища, демонстрират предварителните данни до 31 май.

Над 3000 плана за саниране на многофамилни жилища са претендентите, демонстрират предварителните данни. Рекордьор още веднъж ще е община Бургас, демонстрират предварителните данни. До 31 май от община Бургас са подадени над 200 плана за 445 млн. лв. в случай, че общината има предел от 80 млн. лв., разяснява пред Dir.bg и 3eNews заместник-кметът на община Бургас Весна Балтина. Възможно е да има позволени пропуски при попълване на документите и се надяваме Управляващия орган от Министерството на районното развиване и благоустройството да ги връща за промяна, а да не ги отхвърля. Причината съгласно нея за такива пропуски не е толкоз в общините или претендентите, а във компаниите за обследвания, които не могат да поемат толкоз доста работа и най-вероятно ще са позволили редица неточности.
-->
Няма да е елементарно по какъв начин от 31 май ще разбираем на хората, че към този момент няма да могат да аплайват за 100% безплатна помощ, разяснява Драгомир Цанев, изпълнителен шеф на Центъра за енергийна успеваемост " ЕнЕфект " по време на откриването на национална конференция " Нулевоенергийните здания: бъдещето е в този момент ",която стартира през днешния ден и ще продължи до 2 юни. 3eNews беше медиен сътрудник на конференцията.

Другият въпрос е какво ще се случи с всички планове, които са подали по актуалната процедура като ползата несъмнено надвишава плануваното финансиране от 1,1 милиарда лв. по програмата, уточни още заместник-кметът на Бургас.

Ние се намираме на кръстопът, таман ползата на жителите е много повишен, няма го терзанието на хората, че някой ще им вземе жилищата, жителите осъзнаха, че енергийната успеваемост е нещо, от което имат потребност, акцентира тя. Но се оказва, че няма да могат всички да вземат участие в програмата. Общините имаме лимитирани прагове и ще се наложи доста работа, с цел да обянсним на огромна част от плановете за какво няма да бъдат финансирани и за какво би трябвало да останат за втория стадий на програмата със 20% съфинансиране, сподели Балтина.

Проблемът е, че липсват финансовите принадлежности, които да улеснят хората да аплайват. А съгласно заместник-кмета на Бургас административната тежест при подаване на един подобен план е много огромна и жителите със лични сили нямаше по какъв начин да се оправят в случай че общината е направила централизирана поръчка за избор на инспектори за енергийните паспорти и обследвания по региони. Оценката на Балтова е, че компаниите всеобщо са представяли неверни обследвания, което също слага въпроса за потенциала на фирмите да се оправят с толкоз огромен размер от работа.

Бизнесът би трябвало да има ясна вероятност, да знае, че стратегиите не са кампанийни, а са устойчиви и непрекъснати, с цел да влага в фрагменти, сподели Тодор Андонов от Камарата на строителите в България. Инженери и архитекти се преквалифицират като програмисти или отпътуват за чужбина. Според него от средствата, които страната ни получава от излъчвания или по другите стратегии може да се заделя годишно запас за планове за енергийна успеваемост, тъй че да има стабилно финансиране. Например в Словакия жителите изплащат енергийното възобновяване на 100%, като 60% е лично финансиране, а останалите 40% са безлихвен грант, обезпечен от страната, уточни още той.

Най-смислената инвестиция е в енергийна успеваемост и ВЕИ, акцентира Ивайло Алексиев, изпълнителен шеф на Агенцията за стабилно и енергийно развиване (АУЕР). Архитектите би трябвало също да поемат своята част от отговорността към плановете като вместо да има контрол, сподели той. Освен това е извънредно време да се изключи от изискванията за осъществяване на плановете най-ниска цена, тъй като това предопределя и качеството на осъществяването, сподели Алексиев. Но той също счита, че старт -стоп системата във финансирането на плановете за енергийна успеваемост би трябвало да спре и страната да предложи резистентен механизъм на хората. Не единствено това да насърчи тяхната разпоредителност вместо да основава поредност от административни условия.

По дълготрайната тактика за сграден фонд до 2050 година всички типове стратегии и бюджетни средства не са задоволителни да се изпълнят амбициозните цели за възобновяване. Недостигът надвишава 60% и този запас би трябвало да бъде открит дали през банки или частни средства. Според Алексиев належащо е гарантиране на непрекъснато финансиране и на непрекъснато образование в бранша. Всички услуги би трябвало да електронни, тъй като частичното въвеждане на електронни услуги също не е дейно, а то би трябвало да обхване цялата администрация.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР