Поръчка за около половин милион лева и един участник -

...
Поръчка за около половин милион лева и един участник -
Коментари Харесай

Двойно по-скъпа поддръжка на таблата по спирките в София: ЦГМ обяви търг за 1 млн. лв.

Поръчка за към половин милион лв. и един участник - това е моделът, по който в последните години се поддържат и поправят " бъгнатите " и счупени табла на разписанията на градския превоз по спирките в София. На 1-ви декември Център за градска подвижност (ЦГМ) разгласи следващия, само че за двойно по-висока сума - 828 хиляди лева без Данък добавена стойност (или съвсем 1 млн. лева с ДДС) за период от една година. Поскъпването идва, откакто през юни сдружението направи несполучлив опит да разпореди същата поръчка, само че на остарялата цена от 480 хиляди лева Тя обаче беше обжалвана в Комисията за защита на конкуренцията и след това прекъсната, тъй като на процедура не е била подадена нито една оферта.

Близо половин година по-късно и на фона на не напълно работеща Столична община, Центърът за градска подвижност дава 20 дни на претендентите да се включат в на електронните табла. Кои са участниците ще стане ясно на 22 декември. В последните две години в търговете за тази активност се явява единствено един претендент, който и печели поръчката (виж по-долу). По-интересното е, че печелещите до момента са свързани компании, навързани в по-голяма мрежа, която пък води към работещи и работили в самата община, както и във фонда " Морнингсайдхил ". (Прочетете следствието на " Капитал " по тематиката.)

Условията в този момент
Бюджетът от 828 хиляди лева без Данък добавена стойност се планува да отиде за следгаранционната поддръжка на 1251 електронни табла. Това включва " механически, административни и управнически дейности, предприемани във връзка с таблата по време на техния експлоатационен живот, или всеки един обособен съставен елемент, изграждащ и отговарящ за вярното действие на системата, за която е предопределен, превантивна отбрана от повреди или от утежняване на положението му ", написа в документите на публичната поръчка.
Реклама
Най-значим е критерият за техническото предложение на участниците (60%), следвано от цената (40%). Във връзка с изискванията е имало и въпрос от участник, който пита за удостоверение, че определеният реализатор няма да има ангажимент за поддръжка на внедрената и работеща до момента система и, по-специално софтуера. От ЦГМ удостоверяват това, като в изискванията е маркирано, че се изисква " съгласуемост " с работещата в този момент система. Това би следвало да " отваря " търга и за нови участници, защото постоянно би било по-лесно на до момента печелещите да работят с построеното до момента от тях.

Малко преди локалните избори ЦГМ пусна която събра доста рецензии и стигна до Комисия за защита на конкуренцията.
Кабели, лаборатория и един фонд
Миналите два финалиста в търговете за следгаранционна поръчка от 2021 и 2022 година водят към любопитни връзки. е определено обединяване отпред със " Сиском инженеринг ", която е част от мрежа от компании, печелили в последните 10 години поръчки на Центъра за градска подвижност и общината. Те са учредени от видински предприемач, като собствеността им минава през кипърски офшорки, а самите компании имат връзка с фрагменти на общината.

Реклама
През 2022 година е извоюван от " МКВ груп ", която е записана през 2021 година и все още разполага с две обезпечени лица. Любопитното при нея е, че е съсобственик дружно с " Морнингсайд хил - фонд за рисков капитал " в стартъпа " Фиделитас лаб " - самостоятелна лаборатория, която прави набор от разбори на зърнени и маслодайни култури

Не е ясно през последните пет месеца кой извършва така наречен " следгаранционна поддръжка " за ел.таблата по спирките, откакто опитът на ЦГМ да избере реализатор това лято против 480 хиляди лева се е провалил, а последният контракт на ЦГМ е със период до юни 2023 година В съпоставяне с предходната поръчка, броят на таблата по спирките се е нараснал с 170, които в този момент влизат в новия търг за поддръжка.
Свързани публикации Комисия за защита на конкуренцията изиска София да подпише контракта с единствения претендент по противоречивата поръчка за " цифрово паркиране " 10 ноември 2023, 12:51 Петте огромни неуспеха на ГЕРБ в София 11 октомври 2023, 09:00 Апокалипсисът се отсрочва: ГЕРБ получи подкрепa за бюджета си от 2.5 милиарда, само че от " Патриотите " 14 септември 2023, 18:01 София приключи противоречивата поръчка за " цифровизация " на паркирането за 6 млн. лева 14 септември 2023, 07:15 " Дигитално " паркиране в София: 6 млн. лева, един претендент и доста въпроси 9 септември 2023, 18:07
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР