Популярността на криптоактивите расте и това открива нови възможности и

...
Популярността на криптоактивите расте и това открива нови възможности и
Коментари Харесай

ЕС въвежда правила за строг контрол и регулация на криптоактиви

Популярността на криптоактивите пораства и това открива нови благоприятни условия и рискове за потребителите, оповестяват от Европейския парламент.

Затова институцията приготвя нови правила на европейско равнище, които да внесат правна изясненост, да защитят потребителите и вложителите, и да подсигуряват финансовата непоклатимост в общността.

През юни 2022 година Парламентът и Съветът подписаха авансово съглашение по окончателния текст, което беше утвърдено от депутатите през април 2023 година и в този момент е нужно единствено утвърждение от Съвета, с цел да влезе в действие.

Правилата за общественото предложение на криптоактиви целят да подсигуряват финансовата непоклатимост. Други клаузи са ориентирани против пазарните операции, изпирането на пари, финансирането на терористични действия и други типове престъпност.

Рискове и изгоди

Липсата на централен указател, заобикалянето на потребността от банки и опцията за безвредни и елементарни способи на заплащане са част от характерностите на пазара, които ускоряват интереса към криптоактивите.

Това обаче постанова да се изготви законодателство на Европейски Съюз, с цел да се подсигурява отбраната на потребителите против съществени опасности, допълват от Екологичен потенциал.

Много хора не са задоволително добре осведомени, че елементарно могат да изгубят пари от транзакции с криптовалути и че разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на потребителите не важат. Ако не бъдат въведени правила, съществуват опасности от финансова неустойчивост, пазарни операции и финансови закононарушения, безапелационни са от Екологичен потенциал.

Пране на пари, укриване на налози

Тъй като транзакциите са значително анонимни, криптовалутите могат да се употребяват за престъпни действия или за пране на пари.

Страните в Европейски Съюз към този момент вкараха ограничавания за търговията с криптоактиви от съветски жители и компании, с цел да не бъдат употребявани те за заобикаляне на глобите по отношение на войната в Украйна.

Укрепването на финансовата непоклатимост е основна цел на разпоредбите за криптоактивите. Те засягат прозрачността, оповестението, утвърждението и надзора на транзакции. Депутатите упорстват някои тоукъни да подлежат на надзор от Европейския орган за скъпите бумаги и пазарите и Европейския банков орган.

Компании, които търгуват с криптоактиви, ще би трябвало да дават повече информация на клиентите си за рисковете, таксите и разноските по транзакциите.

Парламентът утвърди през март 2022 година разпореждания за потреблението на технологията на разпределения указател като блокчейн за търговията с криптоактиви. Тази технология разрешава сигурния запис на транзакции и прехвърлянето на криптоактиви.  Целта на законодателството е да насърчи създаването на решения за реализиране на търговия, които са сигурни и транспарантни.

През април 2023 година Екологичен потенциал утвърди и правила, които ще разрешат следенето и идентифицирането на преводи на криптоактиви на стойност над 1000 евро, с цел да бъде предотвратено потреблението им за пране на пари, финансиране на тероризма и други закононарушения. Законодателството разрешава и блокирането на съмнителни транзакции. Според депутатите е нужно заслужено, транспарантно и дейно данъчно облагане на тези активи, само че и облекчено отнасяне за дребни транзакции и за дребни или спорадични търговци.

Блокчейн технологията може да подкрепи събирането на налозите, считат от Европарламента.

Въздействие върху околната среда

Генерирането на биткойни и други криптовалути изисква забележителна процесорна мощност и доста електричество. Според оценки, потреблението на сила, обвързвано с биткойните, е сравнимо с потреблението от дребна страна.

За да бъде понижено въздействието на криптовалутите върху околната среда, новите правила задължават доставчиците на услуги, свързани с криптоактивите, да оповестяват какъв брой сила използват.

Началото

Криптоактивите са цифрови принадлежности, които се одобряват на някои места като средство за заплащане или могат да се употребяват за вложения. Те не са издадени или обезпечени от централна банка или друга социална институция.

Присъствието на частицата „ крипто “ в думата е намек за сигурността на технологията. Операциите с тях не са регистрирани в централен указател, а се съхраняват в криптирана форма в децентрализирана мрежа от компютри.

Първите криптоактиви са биткойните, които се появяват през 2008 година като криптовалута - способ на заплащане, който е различен на централно издадените валути.

До 2020 година се появяват към 5 600 разнообразни типове криптовалути, чиято обща стойност се пресмята на към 250 милиарда евро (това е към момента дребен дял от цената на всички пари).

Зад тези криптовалути по принцип не стоят активи със своя присъща стойност, което ги трансформира във форма на рискова инвестиция със мощно променлива стойност по отношение на други активи.

Тоукъните са по-нова форма на криптоактиви и са цифрово изражение на права върху избрани активи. Те постоянно се употребяват за набирането на капитал за нови предприемачески начинания или за започващи бизнеси.

Появяват се и постоянни криптовалути, чиято стойност е обвързана с действителни активи, което понижава съмненията в цената им и ги прави по-привлекателни като метод на заплащане, допълват от Екологичен потенциал.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР