Попълнената огнева мощ и по-високите лихвени проценти ще предоставят на

...
Попълнената огнева мощ и по-високите лихвени проценти ще предоставят на
Коментари Харесай

Европейските банки подготвят завръщане срещу щатските си конкуренти

Попълнената огнева мощност и по-високите лихвени проценти ще дават на европейските банки идеална опция през тази година да извърнат посоката на слабото си показване в последно време и да си върнат пазарния дял от съперниците в Съединени американски щати, написа Ройтерс, цитирайки специалисти от банковата промишленост.

Европейските банки отстъпиха позиции пред съперниците си от Уолстрийт по време на пандемията, тъй като волатилните пазари покачиха доходността на огромните поделения за търговия на щатските банки. Европейските трезори печелят съразмерно повече от кредитиране и се облагодетелстват от пазарната среда с по-високи лихви.

Докато най-големите банки на Стария континент се готвят да разгласят финансовите си резултати за цялата 2021 година, те би трябвало да се възползват от опцията, която сега се обрисува, настояват анализатори, консултанти и вложители.

"Необходимостта европейските банки да покажат какво в действителност отстояват и по какъв начин ще се разграничат, с цел да си обезпечат преимущество в дълготраен проект, става доста по-неотложна, " споделя пред Ройтерс Ериола Шеху Беец, ръководещ шеф и сътрудник в Boston Consulting Group.

В последните години в капиталовото банкиране щатските банки надделяват европейските на техен терен по съвсем всеки знак, а разликата се усилва.

JPMorgan, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup и Bank of America са получили 31% от таксите за сливания в Европа, Близкия изток и Африка през 2021 година, спрямо 26% през 2019 година, сочат дани на Refinitiv. В същото време шестте най-големи техни съперници в Европа могат да се похвалят с едвам 12% дял от таксите.

"Това, което щатските банки вършат доста добре, а тук мащабите оказват помощ, е, че непрекъснато влагат в технологии в бизнесите им свързани с финансовите пазари. Това ги прави доста по-издръжливи, " споделя Шеху Беец.

Това е отразено и в пазарните им оценки.

Нито една от 10-те най-големи европейски банки по активи няма съответствие цена на акция към счетоводна стойност над 1.0, съгласно данни на Refinitiv. В същото време този знак пада под 1.0 единствено при Citigroup измежду огромните щатски банки, което демонстрира разминаването в това по какъв начин вложителите прави оценка банките на двата континента.

Потенциал за възобновяване

Европейските банки, като нидерландската ING, които кредитират съществено купувачите на жилища, се надяват, че може би към този момент идва краят на ниските лихвени проценти, употребявани с цел да изведат района от финансовата рецесия преди повече от десетилетие.

В края на предходната година основният изпълнителен шеф на ING Стивън Рийсвийк съобщи, че последователното покачване на лихвените проценти ще направи кредитирането на банката по-печелившо в средносрочен проект.

Във Англия лихвите на централната банка се покачват откакто години наред бяха покрай нулата, помагайки на банки като Lloyds Banking Group и NatWest да печелят повече от кредитиране. Европейската централна банка (ЕЦБ) се чака да направи същото през 2023 година, в случай че не и по-рано.

Европейските банки също по този начин значително заобиколиха "планините " от неприятни заеми, откакто корпоративните кредитополучатели устояха на пандемията от COVID-19.

Комбинацията от по-малко от предстоящите неприятни заеми по време на пандемията и рестриктивните мерки до скоро за погашение на дял и бонуси на банкерите, значи, че банките като цяло са построили положителни финансови буфери.

"Мораториумите върху банковите заеми към този момент са съвсем в историята, а банките разполагат с доста хранителни запаси за неприятни заеми, които могат да употребяват, " споделя Жером Легра от Axiom Alternative.

Инвеститори се надяват, че по-високите финансови равнища ще се трансфорат в по-големи дивиденти и противоположни изкупувания на акции. Банките може също по този начин да се възползват от попълнената си огнева мощност, с цел да влагат в дълготраен проект, в сфери като цифрови услуги и ръководство на благосъстоянието.

"Банковата система е потвърдила, че способна да се справя… Фокусът в този момент би трябвало да е върху това какво да се прави с този непотребен капитал, " споделя Оливър Джъд, старши кредитен анализатор в Aviva.

"Търся тактики. Това ми липсваше в последните две години ", добавя той.

Едно от рестриктивните мерки на тези упоритости евентуално ще бъде обвързвано със заплащанията. Това е наклонност, която се обрисува в щатските банки в последните седмици.

Швейцарската банка Credit Suisse предизвести, че чака загуба за четвъртото тримесечие, само че анализатори считат, че проблемите на засегнатата от кавги банка не би трябвало да се отразят на останалата част от бранша.

Швейцарската UBS би трябвало да разгласи по-положителни резултати в понеделник, продължавайки печелившата си серия, откакто през октомври разгласи най-високата си тримесечна облага от 2015 година

Германската Deutsche Bank разгласи близо тройно нарастване на печалата за четвъртото тримесечие в резултат на повишените доходи от капиталовата й активност. Така банката записа и най-дългата си печеливша серия от 2012 година

Сред другите огромни европейски банки, които би трябвало да разгласят резултатите си в идните дни, са италианската UniCredit, испанската Santander и френската BNP Paribas.

Големите английски банки също се чака да разгласят релативно мощни резултати, като докладът на Standard Chartered се чака на 17 февруари, а по-късно своите резултати ще показват NatWest, HSBC, Barclays и Lloyds.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР