Поне от 10 години чуваме апокалиптични прогнози, че до няколко

...
Поне от 10 години чуваме апокалиптични прогнози, че до няколко
Коментари Харесай

Ще има ли кой да учи децата ни

Поне от 10 години чуваме апокалиптични прогнози, че до няколко години няма да има кой да образова българските деца заради сериозния дефицит на учители, голяма част от които ще излезе в пенсия. В края на 2009 година Съюзът на работодателите в системата на образованието предвижда, че 2013 и 2014 година ще са съдбовни за образованието у нас, тъй като тогава 60 на 100 от педагозите навършват пенсионна възраст, а младите учители са единствено 2,2 на 100. Е, посочените две години от дълго време отминаха и нищо съдбовно не се видя с преподавателите в учебната система. В края на 2018 година лидерката на Синдиката на българските учители Янка Такева се изхвърли пред обществото, че до две години в системата ще има дефицит от 10 000 учители. Двете години минаха... В края на 2019-а министър Красимир Вълчев разгласи, че всяка година се пенсионират по 4-5 хиляди учители, че има дефицит по всички посоки и

рецесията ще се задълбочава в околните 10 години

като постъпващите в учебното заведение млади педагози ще са две трети от тези, които излизат от него. Преди няколко дни той повтори опасенията си и посочи, че има дефицит на учители по осведомителни технологии, по британски език и изключително по математика, физика, химия. Затова на студенти, които избират педагогичен специалности, ще се дават спомагателни стипендии, търси се метод най-хубавите възпитаници да бъдат привличани към тях.

Кратък обзор на данните на Национален статистически институт демонстрират, че от образователната 2000/2001 година до 2018/2019 година общият брой на учителите в общообразователните учебни заведения за всички класове от I до ХII, е намалял от 84 026 на 64 689. В професионалните учебни заведения пък педагогическият личен състав от 18 006 индивида се е стопил на 11 702-ма. В това време обаче демографската рецесия и всеобщото емигриране на фамилии са " стопили " и учениците - в общообразователните учебни заведения те са намалели от 867 354 до 581 267, а в професионалните учебни заведения от 191 246 са станали 136 229. За да добием по-ясна визия какво значи това, вършим елементарна сметка и се вижда, че в общообразователното учебно заведение преди на един преподавател са се падали 10,3 ученика, а в този момент се падат 9 ученика! Без подигравка, това би трябвало да значи, че откакто всеки преподавател образова по-малко деца, качеството на знанията би трябвало да се е повишило. А напълно не е по този начин, в противен случай. Разбира се, посочените данни са усреднени, което значи, че по някои предмети е изцяло допустимо да има значителен дефицит на учители. Но тогава излиза, че по други дисциплини учителите са се нараснали, което пък приказва за дисбаланс в системата и за друго качество на образованието по другите предмети.

И във връзка с възрастта данните на Национален статистически институт дават опция за съществени заключения. През образователната 2000/2001 година в детските градини да вземем за пример " педагогическият личен състав " на възраст до 29 години е бил 1152-ма души, а през 2018/2019 година той се е нараснал до 1871 индивида. Но на възраст 55-59 години в забавачките е имало 674 учители, а преди две години те са към този момент 3647. За педагозите над 60 години разликата е фрапантна. Ако преди 20 години в детските градини те са били общо...10, то през 2018/2019 година са към този момент 2606. Подобна е обстановката и в общообразователните учебни заведения. През 2000/2001 година младите педагози до 29 години са били 10 436, за 18 години са станали съвсем три пъти по-малко - 3769. Над 55- и над 60-годишните учители пък преди са били 6389, станали са 20 811! С две думи -

над 30% от учителите

са в пенсионна възраст или покрай нея. Т.е. опасността от всеобщо пенсиониране и излизане на пенсионерите от системата, без да идва задоволителна млада промяна на тяхно място, е изцяло действителна. Като се има поради, че дамите педагози се пенсионират в този момент с 25 години и 8 месеца училищен стаж на възраст 58 години и 6 месеца (в околните 10 години тя ще стане 60 г.), а мъжете учители - с 30 години и 8 месеца стаж и възраст 61 година и 3 месеца (62 година до 2030 г.), се вижда, че по груба сметка в идните 10 години учебното заведение ще бъде напуснато от близо 21 000 учители, а младите сега са под 4000. Т.е. към специалността би трябвало да бъдат привлечени към 17 000 бъдещи студенти. Това - в случай че продължаващият с ужасяващи темпове демографски срив у нас не види сметката на всевъзможни прогнози.

В същото време измежду зрелостниците няма опашка от претенденти да учат Педагогика и Педагогика на образованието примерно по Математика, Физика, Химия. Според министър Красимир Вълчев, повода е, че малко от завършващите гимназия държат матури по тези предмети, което понижава интереса към тях. Около 200 единствено са зрелостниците, държали матура по физика и по химия. Ами като е по този начин, за какво новите образователни проекти, въведени от МОН след 2016 година, работят в интерес таман на тази порочна процедура - наложителните общообразователни предмети бяха свити единствено до Х клас, а в последните два гимназиални класа министерството остави единствено профилиращи дисциплини! Физика и химия да вземем за пример в така наречен втори гимназиален стадий, който е най-активният за избор на бъдеща специалност, се учат единствено в учебни заведения, в които тези дисциплини са профилиращи. Колко възпитаници, които не са учили химия и физика в ХI и ХII клас, ще се юрнат да държат матури по тях? Да не приказваме, че и Историята, която е нужна на всеки възпитател, я сполетя същата нерадостна орис.

Според рейтинговата система на висшите учебни заведения през 2019 година в направлението Педагогика се образоват 14 864 студенти, а в последните 5 години от приключилите това направление 60,5% стават преподаватели. В направлението Педагогика на образованието по даден предмет студентите са 6590, само че от тях единствено 33,5% стават учители. В същото време академични преподаватели настояват, че от приключилите тези две посоки не повече от 4% се насочват към непрекъсната работа в учебното заведение и множеството доста бързо

" се избавят " в по-престижни занимания.. .

Ето тук е заровено кучето. Защо младите не желаят да стават учители? Голяма тематика, само че и най-общо може да се каже: не е поради парите, а е поради ниския авторитет на специалността и поради експанзията против учителите - от страна и на родители, и на деца, и на обществото. Всеки знае, че магарето не може да пее в Музикалната академия, само че за учителя с лекост ти споделят: като не става за друго, ще стане преподавател. Да, не всеки преподавател има качества за тази специалност на призванието (пълна нелепост е желанието за три месеца посредством в допълнение образование да се " създават " учители от хора с друга професия). Но днешното ни общество загуби мерилото си за стойности - да си преподавател към този момент не е стойностно. Разни " мисирки " из медиите, без да са стъпвали в учебно заведение, разсъждават с значим тип, че светът се развива, а учителите, видите ли, " лежат на педагогиката на Макаренко ". Простотията в обществото унищожава същинските учители. Те нямат самочувствие, а притиснати и " от горната страна " по всички линии, не смеят да гъкнат по значимите за образованието тематики. Това също понижава публичното доверие и уважението към тях.

Унгарските учители: " Няма да преподаваме фашизъм! "

Ето какво се случи да вземем за пример преди ден. Синдикатът Демократичен съюз на учителите в Унгария прикани завчера за митинги против измененията в образователния проект на междинното учебно заведение в страната, заложен и в закон, оповестиха организациите. Министерството на човешките запаси на страната разгласи предишния петък новия народен образователен проект, в който детайлно се прецизира какво ще се учи в учебните заведения. Синдикатът съобщи, че е проблем, когато просветителната рамка се базира на идеология вместо на професионални правила, и прикани законът да бъде отдръпнат.

Преподавателите по история и литература в Унгария разгласиха настрана изказване, в което стачкуват, че в програмата за Х клас попада да вземем за пример Ференц Херцег, покровител на италианския фашистки деспот Мусолини, само че даже не се загатва единственият маджарски нобелист Имре Кертес, отличен за творбите си за Холокоста. Според учителите проектът не оставя независимост на мислене, а диктува какво би трябвало да се мисли.

Унгарският министър на човешките запаси Миклош Каслер репликира, че проектът бил квалифициран от най-хубавите маджарски специалисти и че идните генерации ще учат съгласно проект, който се основава на полезности и демонстрира кои са европейските и унгарските полезности. Познато, нали? Учителите там обаче дадоха отговор в мрежата с девиз: " Няма да преподаваме фашизъм! "

Новите образователни стратегии и проекти, въведени от МОН силово, кастрират предишното и постановат идеологически диктат вместо история и литература. Къде са българските синдикати и българските учители?
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР