Полярният лед на Антарктида е започнал да се топи с

...
Полярният лед на Антарктида е започнал да се топи с
Коментари Харесай

Ледовете на Антарктида се топят с рекорни темпове

Полярният лед на Антарктида е почнал да се топи с рекордни темпове поради западните ветрове, които навлизат в района. Това беше открито посредством компютърни модели на австралийски учени.

Научният екип предизвестява, че скоростното размразяване на полярните ледове ще провокира съществено повишаване на морското равнище, поради което би трябвало да се вземе под съществено внимание въздействието на ветровете в Антарктида.

Според океанографа Пол Спенс от Центъра за проучване на климатичните промени към университета на Нов Южен Уелс западните ветрове изцяло ще изместят източните в местностите към Южния океан и това ще наруши салдото сред количеството студена и топла вода край антарктическия бряг.

В момента пояс от студена вода обгръща Антарктида и пази ледената ѝ завивка. Но оттатък този пояс има различен, формиран от вода, чиято температура е по-висока с 4 градуса по Целзий.

 Ледове

Изчисленията на австралийските учени сочат, че смяната на ветровете тласка към брега все по-големи количества топла вода, отдалечавайки от него студента.

Предишно изследване също стигна до сходен извод, като научният екип тогава заключи, че ледената завивка в западната част на Антарктида към този момент е толкоз нестабилна, че топенето е станало необратимо и това ще докара до доста повишаване на морското равнище през идващите няколко века.

Австралийските изследвания обаче демонстрират, че въздействието на ветровете може да форсира този развой.

 Банкок

" Не е взето поради стоплянето към антарктическия бряг, което разкриват компютърните ни симулации. Затопляне ще има освен в западната част на Антарктида. Покачване на температурите с 4 градуса Целзий ще се следи и в някои региони в източната ѝ част. " – означи Пол Спенс.

Австралийското проучване е в детайли оповестено в Geophysical Research Letters, а резултатите от него са представени в Сайънс дейли.

Преди няколко месеца американски учени предизвестиха, че топенето на ледовете към Антарктида рисково ще увеличи морското ниво и това може да докара потапяне на цели градове.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР