Полярните води са все още недостатъчно изследвани и крият много

...
Полярните води са все още недостатъчно изследвани и крият много
Коментари Харесай

Полярните води крият невиждани куриози

Полярните води са към момента незадоволително изследвани и крият доста изненади за човечеството. В полярните води се намира най-големият айсберг – площта му е към 260 квадратни километра.

Дебелината на айсберга е петдесет метра. Той се е откъснал от ледника Петерман в северозападна Гренландия. Такива огромни айсберги не е имало от шестдесетте години на предишния век. Всяка година се откъсват доста айсберги, само че подобен колос не е имало от доста време.

Над полярните води от време на време може да се види резултатът на по този начин нареченото ледено небе. То се получава вследствие на отразяване на светлината от облаците. Тази светлина идва от отблясъците върху плаващите ледове в полярните води.

По отблясъците на леденото небе, който е знак за това, че наоколо има ледове, се ориентират екипажите на плавателните съдове в океана. С помощта на тези отражения те избират път, свободен от ледове и айсберги.

 Полярно небе

Най-ясни са отблясъците, когато въздухът е транспарантен, а ледовете са покрити със сняг.

Над полярните води може да се следи и явлението на ненормалната рефракция. Това е изкривяване на светлината в атмосферата, която поражда поради разликата на температурите в долните пластове на въздуха и водата.

Това основава много неприятности, защото следените на хоризонта предмети и пейзажи се изкривяват, защото лъчът се пречупва през среда с друга компактност във отвесна и хоризонтална посока.

При пораждане на ненормална рефракция забележимият небосвод се повишава или спада. Преди това нормално се появява мъгла или хоризонтът стартира да трепери вълнообразно.

Случва се куче от полярна експедиция да бъде сметнато за огромно животно поради явлението на ненормалната рефракция. Прочутият откривател от Норвегия Фритьоф Нансен също следил това събитие, когато екипажът му с наслада решил, че е намерил остров.

Оказало се, че това е парче дърво, което поради ненормалната рефракция се е нараснало няколко стотици пъти. Понякога ненормалната рефракция провокира поява на хоризонта на няколко слънце по едно и също време.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР