Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година

...
Получихме уверение, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година
Коментари Харесай

Отпускат още 200 млн. лева за болниците

Получихме увещание, че в проектобюджета на НЗОК за 2020 година ще бъдат заложени най-малко 200 млн. лв. в допълнение за болнична помощ, от които ние настояваме най-малко 70% да отидат за заплати. Колко да са парите за личен състав, какъв брой за прехрана, ще бъде предмет на новия Национален рамков контракт, който се приема дружно с бюджета на Здравната каса и държавния бюджет. Това сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров след среща в Министерски съвет с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев и вицепремиера Томислав Дончев, съобщи кореспондент на Novini.bg.
Искаме най-малко половината от средствата за опазване на здравето - към 2 милиарда лв., да отидат за хората. Това трябява да стане с новия рамков контракт. Водени са предварителни диалози и се надявам, че този път ще сме на едно мнение, съобщи Димитров.
Това, което чух през днешния ден тук за учебното и детското опазване на здравето, ме кара да съм сдържан черноглед. Там заложените средства за нарастване на заплатите не колкото желаните, по тази причина борбата продължава, уточни синдикалният водач.
Най-вероятно, в случай че се извърши това, което се залага, няма да има пробем за 900 лв. за сестрите и 1100 лв. за лекарите и останалите медицински експерти, сподели още Пламен Димитров, като добари, че на срещата са декларирани стъпки и за подкрепяне на дребните лечебни заведения.
200 милиона лв. ще влязат посредством нарастване на цените на клиничните пътеки. Наистина от доста години може би, за първи път подобен голям запас в размер над 200 милиона лв. ще отиде за болничната помощ, а една огромна част от тях ще отиде за нарастване на заплатите. Анализът, който направихме през последните години, че размерът активност е постигнал таван, т.е. тези пари ще влязат посредством нарастване на цените на клиничните пътеки, посочи още министър Ананиев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР