Стабилността в енергийния сектор е под риск не само от

...
Стабилността в енергийния сектор е под риск не само от
Коментари Харесай

Драгомир Стойнев: Ако след изборите времето на „сглобката“ продължи, времето на въглищната енергетика ще изтече много бързо

„ Стабилността в енергийния бранш е под риск освен от несъответстващата политика и държание на ръководещите към метода, по който България би трябвало да взе участие в Зелената договорка. Стабилността е под въпрос и поради несъответстващи решения и цялостна неяснота на решенията в енергетиката и вътре в страната. Рискът от увеличението на цената на електрическата енергия от 1 юли е следващото доказателство. “  Това разяснява Драгомир Стойнев, лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в 27-и МИР Стара Загора,  на среща със заети в енергетиката в гр. Гълъбово.
Вчера Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ изиска в дневния ред на изключителното съвещание на Народното събрание да бъде включено чуване на  министъра на енергетиката и ръководителя на КЕВР по отношение на публично оповестена информация за нарастване на цената на тока от 1 юли с 30%. Искането бе отхвърлено и от Българска социалистическа партия обявиха, че има „ потулване на въпроса и не се дава информация поради предизборната акция и хората на 1 юли ще бъдат доста неприятно сюрпризирани с новите сметки “.
Според социалистите  „ Сглобката в действителност разрушава енергетиката. Факт е, че има подадено заявление за 30% нарастване. Факт е, че то е оттеглено. Факт е, че се мисли за някакво друго нарастване, само че към този момент неразбираемо какво. Но е ясно е, че от 1 юли ще има нарастване на цената. Българските жители заслужават да чуят от първо лице с какъв брой ще им се усили токът. “
Драгомир Стойнев изрази мощно терзание, че в случай че тази неустойчивост и непросветеност в енергетиката продължи посредством ново ръководство на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи, рисковете за комплекса „ Марица Изток ” са високи. „ Социалната цена ще бъде платена от хората в района, а икономическите последствия ще тежат в народен мащаб “, сподели още Стойнев. Следващото ръководство на България би трябвало да изиска предоговаряне на Зелената договорка и в основа на това искане да е фактът, че намаляването на излъчванията би трябвало да е на база на приноса на всяка страна-членка, а не налагано административно. България към този момент е постигнала 43% понижаване на излъчванията на парникови газове към 2022 по отношение на 1990 година
Българска социалистическа партия предлага и цялостна преправка на Териториалните проекти за обективен преход, като тяхното правене да бъде поверено напълно на страната, а не на частни Неправителствени организации организации.
„ Един от най-силните акценти в нашата стратегия е правене на Социален контракт сред страната и заетите в минната промишленост, който да подсигурява обезщетителен финансов механизъм при прекосяване на различно работно място, въвеждане на специфичен предпенсионен отпуск, по време на който миньорите ще получават 80 % от заплатата си, при положение на липса на различно работно място “, сподели той.
Стойнев акцентира, че предстоят доста срещи в района, в които заетите в мините и ТЕЦ-овете ще получат цялостна информация за предложенията на Българска социалистическа партия, които в огромната си част са близки до настояванията на синдикатите в бранша. 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР