Получената от неузрелите плодове на растението Pimenta dioica подправка бахар

...
Получената от неузрелите плодове на растението Pimenta dioica подправка бахар
Коментари Харесай

Здравословни ползи и вреди от бахар

Получената от неузрелите плодове на растението Pimenta dioica фалшификация бахар от години се употребява от всяка уважаваща себе си стопанка. Този пипер, приближаващ от Ямайка, се радва на необятна известност и приложимост. Влиза в редица предписания за ястия с месо и риба.

Бахарът съставлява фалшификация с дребни размери, изострен усет и характерен мирис. Почитателите му го дефинират като комплицирана комбинация сред индийско орехче, канела и карамфил. Най-голям производител е родината му – Ямайка. Плодовете на растението се берат още зелени и се изсушават добре. Във всеки плод има по едно зърно.

Освен поради своите кулинарни преимущества, бахарът се влага в ястията и поради свойствата си да усъвършенства храносмилането и да покачва апетита. Използва се и за лекуване – той облекчава стомашни разстройства и болки.

Способностите му да облекчава някои здравословни проблеми се дължат на съдържащите се в него некристализирали захари, мастни субстанции, лигнин, танин, смоли, летливо масло и други.

Колики и газове също се облекчават с бахар, с помощта на удобно му влияние върху стомашно-чревния тракт. Интересно е потреблението му и за усмиряване и облекчение на зъбобол, ободряване на дъха и понижаване на бактериите в устната празнина.

 Бахар

Зелен чай с бахар пък се предлага за намаляване. Смята се, че чаят с бахар спомага да не се натрупват мазнини.

Освен независимо, бахарът се употребява и в композиция с черен пипер, целина, лук, дафинов лист, чесън и карамфил. Освен за фалшификация на месо, постоянно се влага и в супи, за мариноване, за подправяне на разнообразни сладкиши, меденки, греяно вино, пунш и други

Освен това е незаменимо консервиращо средство в туршиите, както и в колбасарството. Дървесината му пък се употребява за опушване на пастърмата, най-много в Ямайка. Преди хиляди години античните популации употребявали бахара за балсамиране на телата на значими хора.

Освен потребни свойства, бахарът има и негативни. Големи дози от него могат да доведат до гадене, повръщане и алергии. Поради това с използването му би трябвало да се внимава.

Добре е да се влагат дребни количества от подправката, както в ястия, по този начин и в лечебни предписания. Бахар не би трябвало да се употребява от бременни и кърмачки, както и хора с хронично заболяване на храносмилателния тракт.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР