Получен е отговор от "Шениер". Компанията не може да удължи

...
Получен е отговор от "Шениер". Компанията не може да удължи
Коментари Харесай

Отказаха ни отсрочка за втечнения газ, а терминал няма

Получен е отговор от "Шениер ". Компанията не може да удължи периода на офертата, т.е. остава до 19 август. България би трябвало да уточни терминал за доставка на втечнения газ. Това сподели пред публицисти служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския сектор на междусистемната газова връзка България-Гърция.

Служебният енергиен министър осведоми, че по тази тематика е имал през вчерашния ден среща със заместник-министъра на енергетиката на Турция, който е поел ангажимент преди приключването на периода на офертата от "Шениер " да отговори дали при тях има свободни терминали, които може България да употребява през идващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери. Системата на Турция също е доста натоварена, само че се ревизира и по-късно през днешния ден или на следващия ден се чака отговор дали има опция да се откри свободен терминал.

За първите три танкера с полутечен газ, които да дойдат тази година, няма обезпечени терминали нито в Гърция, нито в Турция, изясни Росен Христов. Той добави, че министерството е събрало предложения от компании, които имат непокътнати слотове в Гърция, само че тук идва въпросът и с цената. Затова редом "Булгаргаз " разгласи търгове за газ, който да бъде доставен през газопроводи, тъй че да се доставят нужните количества за септември, осведоми Българска телеграфна агенция.

Има убеденост, че може да се обезпечат нужните количества газ и за октомври. Ако успеем да разтоварим някои от танкерите, е добре. Ако не успеем, ние имаме аварийни разновидности, като тук главното е не количеството, а цената, съобщи Росен Христов.

От новото управление на "Булгаргаз " ще се изисква доста интензивно да реагират на всевъзможни промени на пазара на газ, изясни Росен Христов.

Според него би трябвало по-рано да се търсят различни източници на газ, както и по-рано да се обезпечат
слотове. Служебният министър даде за образец, че вместо да се чака служебното държавно управление, с цел да обезпечи слотове за полутечен газ, това е могло да бъде контрактувано редом с подаването на офертата от "Шениер ". Освен това би трябвало да се разрешат и ликвидните проблеми на "Булгаргаз ".

По думите на Христов от предходното управление на публичния снабдител е трябвало доста по-бързо и нападателно да търсят източници на финансиране.

"От новото управление се чака доста по-динамично да работят. Това са специалисти, които към този момент са били в "Булгаргаз " – те са изцяло осведомени и с компанията, и с промишлеността, и с целия бизнес, тъй че чакам от тях много по-добро и динамично показване, синхронизирано с динамичната среда, в която се намираме и е подбудена от външни фактори “, акцентира Росен Христов.

Ще стартират неотложно договаряния за увеличение на количествата газ от Азербайджан в границите на съществуващия анекс или с нов контракт, заяви служебният министър на енергетиката.

Обсъждат се и разновидности с огромни турски компании, които работят с разнообразни източници на газ. Те демонстрират интерес за подписването на средносрочни контракти.

Дори да не бъдат доставени въпросните танкери с полутечен газ, компанията "Шениер " е мощно заинтригувана да работи с България и в бъдеще. От тях също има предложения, въпросът е на каква цена. Идеята на служебния министър е да се обезпечи газ на най-малко 120, 130, 150 % от потребностите на страната ни с благоприятни условия да се трансферират количества от един контракт на различен, с цел да се обезпечи България освен от геополитически разтърсвания, само че и от механически.

Приоритетно ще се договаря с Азербайджан, с няколко турски компании, които са огромни снабдители на газ. На база на това какви количества газ ще може да доставят посочените снабдители, може да се възобновят диалозите с "Газпром ".

"Още не сме сигурни, че това ще се наложи, само че го имаме като алтернатива ", добави Христов. По думите му, в случай че министерството реши да го прави, най-вероятният сюжет е да се изиска възобновяване на доставките по съществуващия контракт. Дори и да се възобновят диалозите с "Газпром ", не е несъмнено обаче дали съветската компания би желала да работи с България, защото предходното държавно управление е направило някои "резки стъпки " по общите връзки с Русия, разяснява Христов.

Според него на фона на едни много усложнени връзки сред двете страни, той не знае от "Газпром " по какъв начин биха реагирали и какъв брой гъвкави биха били. Затова по тази тематика нещата са усложнени като цяло. Енергийният министър се надява, че икономическият интерес не е толкоз тясно обвързван с политическия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР