Полското правителство планира да купи лятната къща на Нобеловата лауреатка

...
Полското правителство планира да купи лятната къща на Нобеловата лауреатка
Коментари Харесай

Правителство с интерес към исторически имот

Полското държавно управление възнамерява да купи лятната къща на Нобеловата лауреатка Мария Кюри в парижкото предградие Сен-Реми-ле-Шеврьоз, която се предлага за обмен, съобщи ДПА, базирайки се на обява на премиера Матеуш Моравецки в обществените мрежи. " Това място е част от полската история ", написа министър-председателят в Матеуш Моравецки в профила си в обществената мрежа Twitter. Идеята за закупуване на къщата поражда, когато тя е препоръчана за обмен на цена от 790 000 EUR. Имотът се нуждае и от ремонт, който би коствал 200 000 EUR,

Мария Склодовска-Кюри и брачният партньор Пиер Кюри употребяват парцела като лятна къща сред 1904 и 1906 година Той е зарязан след гибелта на Пиер Кюри в пътен случай.

Ако бъде закупена от полското държавно управление, къщата ще служи като културен музей и ще демонстрира научните достижения на Склодовска-Кюри взаимно с нейни сънародници, съобщи във вторник държавният представител Пьотър Мюлер.

Мария Склодовска-Кюри е родена във Варшава през 1867 година Бъдещата Нобелова лауреатка стартира образованието си в Сорбоната в Париж през 1891 година По-късно тя става натурализиран френски жител. През 1903 година става първата жена, удостоена с Нобелова премия. Тя споделя оценката за физика със брачна половинка си Пиер Кюри и Анри Бекерел за пионерската им активност в региона на радиоактивността. През 1911 година Мария Кюри печели Нобелова премия за химия за откриването на два детайла - радий и полоний, кръстен на родната ѝ страна. Кюри е първата персона и остава единствената жена, удостоявана с Нобелова премия два пъти.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР