Полското правителство отлага обнародването и прилагането на решението на Конституционния

...
Полското правителство отлага обнародването и прилагането на решението на Конституционния
Коментари Харесай

Полша отлага прилагането на решението на КС за абортите

Полското държавно управление отсрочва обнародването и използването на решението на Конституционния съд, предвиждащо стягане на законодателството за абортите и провокирало национални митинги, съобщи Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Правителствен чиновник сподели през днешния ден, че водачите си дават време, с цел да обсъдят постановлението и да намерят решение.

" Води се полемика и би било добре да се даде известно време за разговор и намиране на нова позиция в тази сложна и предизвикваща мощни страсти обстановка ", съобщи Михал Дворчик, който управлява канцеларията на министър-председателя Матеуш Моравецки.

Съдебното решение трябваше да бъде обнародвано през вчерашния ден. Без обявяване то няма правна мощ.

В Полша ежедневно се организират всеобщи антиправителствени митинги, откогато на 22 октомври Конституционният съд постанови решението, съгласно което абортите на зародиши с вродени увреждания са противоконституционни. Така в страната абортът остава легален единствено в случаи на бременност след обезчестяване, блудничество или при опасност за здравето на майката. Почти всичките от законните 1110 аборта през предходната година са заради увреждане на плода.

Моравецки приканва за договаряния с протестиращите и опозиционните депутати за намиране на решение.

Президентът Анджей Дуда предлага нов закон, който да разреши абортите при зародиши със застрашаващи живота увреждания, само че да ги забрани за проблеми като синдром на Даун. Тази концепция обаче също се счита за прекомерно ограничаваща от доста хора и наподобява малко евентуално да получи задоволителна поддръжка в Народното събрание.

Активисти, защитаващи правата на дамите, подлагат на критика предлагането на Дуда и поканата на Моравецки за договаряния и възнамеряват още митинги тази седмица.

Специалисти по конституционно право споделят, че отлагането на обнародването на решението би било неправилно, тъй като би нарушило правна наредба, съгласно която постановленията на Конституционния съд би трябвало да бъдат оповестени " без закъснение ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР