Полското министерство на външните работи извика днес посланика на Украйна

...
Полското министерство на външните работи извика днес посланика на Украйна
Коментари Харесай

Полша привика посланика на Украйна във Варшава заради речта на Зеленски пред ООН

Полското министерство на външните работи извика през днешния ден посланика на Украйна във Варшава Васил Зварич поради речта на украинския президент Володимир Зеленски пред Общото заседание на Организация на обединените нации, заяви полската новинарска организация ПАП, цитирайки " неофициална информация ".

Вчера Зеленски сподели от трибуната на международната организация, че Киев " работи интензивно за опазване на сухопътните направления за експорт на зърно " и " политическият спектакъл " към вноса на зърно единствено оказва помощ на Москва, напомня Българска телеграфна агенция.

В понеделник Украйна показа проект за деяние на срещата на координационната платформа, основана под егидата на Европейската комисия (ЕК), с цел да се позволи казусът с вноса на украинско зърно в пет източноевропейски страни от Европейски Съюз, съобщи организация Укринформ.

Планът има за цел да се откри по-строг надзор върху износа от Украйна и да се избегне по-нататъшна дестабилизация на селскостопанските пазари в тези страни, сподели на брифинг в Брюксел Мириам Гарсия Ферер, представител на Европейска комисия.

През май 2023 година Европейската комисия краткотрайно забрани вноса на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна в пет страни - България, Унгария, Полша, Словакия и Румъния по тяхно гледище. На 5 юни възбраната бе удължена до 15 септември 2023 година.

На 15 септември Европейска комисия не удължи краткотрайните ограничавания на Европейски Съюз върху вноса на зърно от Украйна за тези пет страни. Вследствие на това Полша, Унгария и Словакия оповестиха решението си да продължат да блокират вноса на украински селскостопански артикули и стопираха да вземат участие в координационната платформа, основана под егидата на Европейска комисия за решение на въпроса със зърното, отбелязва Укринформ.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР