Полският премиер Матеуш Моравецки започва днес тридневно посещение в САЩ,

...
Полският премиер Матеуш Моравецки започва днес тридневно посещение в САЩ,
Коментари Харесай

Полша ще строи 6 ядрени реактора, за да скъса с руската си зависимост

Полският министър председател Матеуш Моравецки стартира през днешния ден тридневно посещаване в Съединени американски щати, чиято основна тематика ще бъде съдействието в енергетиката, съобщи правителствената канцелария. Очаква се да бъде обсъдено изграждането на американски нуклеарни реактори в Полша.

" Щом съветският президент Владимир Путин шантажира цяла Европа в енергийно-политически проект, би трябвало да се заложи на други, сигурни енергийни източници, и то от надеждни сътрудници ", заяви при започване на ноември предходната година Моравецки. Предстои в Полша да премине към нуклеарна енергия - с реактори AP1000 на американския тръст " Уестингхаус ", осведоми АРД.

Три месеца след заявката на премиера във Варшава бяха подписани предварителните контракти за строителството. То би трябвало да стартира през 2026 година, а доникъде на 2040-а би трябвало да са подготвени шест реактора. Половината ще са от Съединени американски щати, другите от Южна Корея - две страни, в които през последните месеци Полша направи огромни поръчки за оръжие, военни самолети и изтребители, напомни " Дойче веле ".

" Трябва да станем колкото може по-бързо самостоятелни от Русия - по тази причина е съдействието с огромни компании и солидни сътрудници като Америка и Южна Корея ", посочи Олга Семенюк, държавна секретарка в Министерството за развиването и технологиите.

Цената не е ясна, но експерти предполагат, че навлизането на Полша в нуклеарната енергетика ще излезе към 40 милиарда евро, показва АРД.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР