Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи днес, че Полша и Литва

...
Полският премиер Матеуш Моравецки съобщи днес, че Полша и Литва
Коментари Харесай

Полша и Литва смятат Северен поток 2 за заплаха за енергийната сигурност

Полският министър председател Матеуш Моравецки заяви през днешния ден, че Полша и Литва възприемат газовия план "Северен поток-2 " като опасност за енергийната сигурност в Централна и Източна Европа

Полша и Литва имат много сходна позиция, съгласно която построяването на "Северен поток-2 " е опасност за енергийната сигурност в тази част от Европа, сподели Моравецки на конференция с литовския си сътрудник Саулюс Сквернелис, заяви Ройтерс..

Проектът "Северен поток-2 " планува да бъдат построени две линии на газопровод с обща мощ 55 милиарда кубически метра газ годишно от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Строителството се прави оценка на 9,5 милиарда евро, а стартирането на газопровода се чака до края на 2019 година.

Тръбопроводът ще заобиколи директни страни като Украйна, Беларус, Полша и други източноевропейски и балтийски страни и ще премине през изключителната икономическа зона и териториалните води на пет страни - Русия, Финландия, Швеция, Дания и Германия.

Единствен акционер в плановата компания Nord Stream 2 е съветският "Газпром ". Партньори на "Газпром " са френската Engie, австрийската OMV, англо-холандската Shell, немските Uniper и Wintershall, които обезпечават 50 % от финансирането.

В края на предишния месец от плановата компания оповестиха, че газопроводът "Северен поток 2 " е 75% приключен. Общо 1855 километра от газопровода "Северен поток 2 " са построени по дъното на Балтийско море във водите на Русия, Финландия, Швеция и Германия.

Nord Stream 2 AG пристъпва към полагането на последната четвърт от трасето. Изграждането на тръбопровода е приключено във водите на Германия и Финландия. Полагането на тръби продължава в териториалните води на Русия. Строителните работи по крайбрежните сектори в Германия и Русия са в напреднал стадий, регистрират от компанията.

Предвижда се газопроводът да минава през териториални води или изключителни стопански зони на Дания, Финландия, Германия, Русия и Швеция. Дания остава единствената страна, която до момента не е дала единодушието си за построяването на "Северен поток 2 ".

Съединените щати, които се пробват да продават повече полутечен газ на своите съдружници, упорстват, че "Северен поток 2 " ще направи Европа подвластна от Русия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР