Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че диалогът с Израел за

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че диалогът с Израел за
Коментари Харесай

Полша иска помирение с Израел за Холокоста

Полският министър-председател Матеуш Моравецки съобщи, че разговорът с Израел за Холокоста е нужен и ще послужи като предизвестие, с цел да попречи на такива „ извънредно ужасяващи “ закононарушения да се случат още веднъж, заяви „ Асошиейтед прес “.

Моравецки направи това изявление в Туитър след телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху. До диалога се стигна, откакто полският водач загатна за „ еврейски виновници “ в Холокоста по време на Втората международна война. Думите му провокираха напрежение сред двете страни.

Израелски политици разкритикуваха остро изявлението на Моравецки. Израелският министър председател Нетаняху дефинира като скандални думите на полския си сътрудник, които той изрече в отбрана на признатия наскоро в Полша противоречив закон, предусещащ затвор за тези, които приписват отговорност на поляците по отношение на избиването на милиони евреи по време на войната.

По мотив на телефонния диалог сред Моравецки и Нетаняху от канцеларията на израелския министър председател оповестиха, че той е декларирал на полския си сътрудник, че сравнението сред дейностите на поляците и на евреите по време на Холокоста е безпричинно. Двамата министър председатели са се съгласили да работят дружно за намаляване на напрежението сред страните им.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР