Полският институт за национална памет обвини Русия във фалшификация на

...
Полският институт за национална памет обвини Русия във фалшификация на
Коментари Харесай

Полша обвини Русия във фалшификация на историята на Втората световна война

Полският институт за национална памет упрекна Русия във имитация на историята на Втората международна война, откакто съветското Министерство на защитата публикува документи, съгласно които Червената войска е била посрещната с признателност и наслада от полското население, като измежду тях има и благодарствено писмо от поляците до Сталин. 

Документите бяха оповестени ден след като Полша одобри закон, съгласно който ще стартира демонтирането на паметниците от руската ера, измежду тях и към 250 мемориала в чест на Червената войска.

Руската страна обаче е безапелационна, че документите опровергават публикуваната в Полша позиция, съгласно която Червената войска е донесла на поляците не избавление, а ново подчиняване, оповестява РИА Новости. 

Полският институт за национална памет акцентира, че съветското военно министерство специално е подбрало тези документи, като те са извадени и от подтекста, с цел да потвърди тезата си, подплатена с необективни мнения. 

От Института отбелязват, че и преди са оповестени документи за дейностите на руските войски в Полша, само че те са съдържали опасенията на полския народ след влизането на Червената войска в страната, както и митингите срещу репресиите и ограничението на гражданските свободи. 

Благодарностите към Червената войска и апелите да се оказва помощ на руските войски в битката с нацизма са епизодични и местни реакции на измъченото от немската окупация население, допълват от полския институт. 

За по-голямата част от поляците Червената войска е донесла не избавление, а " ново, въпреки и без подозрение несравнимо с немската окупация, подчиняване ", показват оттова. 

" Опитвайки се да сложи полската страна в позицията на " признателност " за " освобождението " от немската окупация, съветската страна би трябвало да помни, че полските земи са се оказали под евентуално най-жестоката окупация вследствие на подписания сред Съветския съюз и Третия райх през август и септември 1939 година контракт, а задачата на тези съглашения е било унищожаването на Полша от двете тоталитарни държавни ", се споделя в известието на полския институт. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР