Полският филм Гладиаторът от Аушвиц“ ще излезе по екраните през

...
Полският филм Гладиаторът от Аушвиц“ ще излезе по екраните през
Коментари Харесай

Кой е Гладиаторът от Аушвиц?

Полският филм „ Гладиаторът от Аушвиц “ ще излезе по екраните през септември 2020 година. Режисьор на е Мацей Баржевски. Филмът е отдаден на историята на полския боксьор Тадеуш Петшиковски, който минава през ужасите на концлагера по време на Втората международна война.

По думите на режисьора, чийто дядо е умрял в един от нацистките, филмът му е история за силата на духа, която би трябвало да служи като образец за актуалната полска юноша.

Изминаха 75 години от освобождението на полския Освиенцим (Аушвиц) от руските войски. В този лагер нацистите са умъртвили повече от милион души. Един от – полският боксьор Тадеуш Петшиковски – оцелява с помощта на спортната си подготовка. Боксът за него се трансформира във въпрос на живот и гибел в дословния смисъл. Боксовите дуели са били известно забавление измежду пазачите на концлагера: те самите са излизали на кръга и са принуждавали да се бият.



Тадеуш Петшиковски е роден във през април 1917 година, а животът му свършва през април 1991 година. Преди Втората международна война той е вицешампион на и първенец на Варшава в свръхлека категория. През март 1941 година, когато боксьорът е изпратен в концентрационен лагер, той се боксира за първи път против надзирателя Валтер Дънинг – немския вицешампион в междинна категория, който се отличава с особена свирепост. Нацистът тежи 70 кг, а Петшиковски едвам 40 кг, само че печели дуела. Като премия Теди, както го назовават в родината му, получава половин самун и маргарин, които той споделя с другарите си.

След това Тадеуш Петшиковски е изместен в лагера Нойенгам (Хамбург, Германия), където също би трябвало да се бие на кръга – най-малко 60 пъти. толкоз мощно ненавиждат този поляк, поради това, че побеждава просветените и добре нахранени арийци, че даже го трансферират в болничното заведение на лагера, където го заразяват с тиф, само че Теди оцелява.

„ Той се боксира с нацистите от безизходност, с цел да не почине. За него това е било въпрос на живот и гибел в дословния смисъл ", споделя дъщерята на Петшиковски.

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР