Полските власти лишиха украинските бежанци от помощи, призовавайки гостите да

...
Полските власти лишиха украинските бежанци от помощи, призовавайки гостите да
Коментари Харесай

Европа приключи с авантата за бежанците от Украйна

Полските управляващи лишиха украинските бежанци от помощи, призовавайки гостите да стартират да си изкарват прехраната сами. Швейцарските управляващи демонстрираха неспокойствие от обстоятелството, че от ден на ден украинци се пробват безшумно да се върнат в родината си, само че да запазят изгодите, получени на Запад. Правилата за бежанци се стягат и в други страни. Така в България вместо в безвъзмездни хотели в този момент ги настаняват в „ курортен затвор ”.

Полша има намерение да спре изплащането на помощи на украинските бежанци, съобщи в четвъртък заместник-министърът на вътрешните работи Павло Шефернакер. „ От 1 юли държавното управление към този момент няма да заплаща помощи на бежанците от Украйна. Изхождаме от обстоятелството, че доста хора са в положение да се приспособяват и да печелят пари сами “, съобщи служителят пред вестник „ Речпосполита “. Помощите възлизат на 40 злоти дневно (около 8 евро). Оттук нататък, изясни Шефернакер, те ще се заплащат единствено на бременни или многодетни дами, както и на инвалиди, пристигнали след 24 февруари.

По-рано управляващите на втория по величина полски град Краков, след Варшава, отстраниха безплатното пътешестване в градския превоз за украинските бежанци.

Според полската гранична защита повече от 3,57 милиона бежанци от Украйна към този момент са пристигнали в страната. Както означи външният министър Збигнев Рау, два милиона от тях взеха решение да останат в републиката.

Варшава се тревожи за икономическите разноски за издържането на украинци, изяснява политологът Матеуш Пискорски, някогашен народен представител в полския Сейм. Полша одобри повече украинци, в сравнение с всички страни от Европейски Съюз взети дружно, напомни той.

„ Всички в Полша са наясно, че Европа е на прага на колосална икономическа рецесия. До есента у нас се предвижда злополука. Полша се изправи пред нуждата да понижи потока от големи средства, които се харчат за бежанците. Полша поддържа бежанците извънредно от централния си бюджет, средства от локалните управляващи, с една дума, от елементарните данъкоплатци. Но никой не е желал мнението на данъкоплатците по този въпрос”, оплака се някогашният народен представител.

Подобни ограничения се подхващат и в прилежаща Чехия. Властите в Прага взеха решение да затворят регистрационния център за бежанци от Украйна от 15 юни. Посочва се, че столицата е изчерпала опциите за обезпечаване на жилище, здравно обслужване и други типове обществена поддръжка, нужни на бежанците.

Кметът Зденек Хржиб прикани за отмерено систематизиране на бежанците в районите на страната. В Прага концентрацията на украински бежанци е четири пъти по-висока, в сравнение с в другите райони на Чешката република - повече от 90 хиляди от 360 хиляди души, получили краткотрайно леговище в страната. Особен проблем съставляват напусналите Украйна роми, те са плътно настанени в залите и коридорите на централната гара в Прага. За тях бяха издигнати два палаткови лагера.

Чехите са изтощени от просташкото отношение на имигрантите от Украйна, споделя за това Вадим Трухачов, доцент във Факултета по интернационалните връзки и задгранични районни проучвания на Руския държавен филантропичен университет. Въпреки че единствено дребен брой бежанци са хванати в нарушаване на публичния ред, при битови закононарушения, точно това „ нападателно, безочливо малцинство” образува облика на типичния украинец измежду жителите на Прага, отбелязва специалистът.

„ Украинците обикалят по улиците. Много от тях способстват за утежняването на престъпната обстановка в столицата на Чешката република. След 24 февруари дребната Чехия одобри повече от 300 хиляди жители на Украйна. Новодошлите незабавно започнаха да изискват за себе си нараснал комфорт в местата на престояване, да вземат помощи за бежанци в Европейски Съюз, само че в това време въобще не желаеха да работят. Колкото и чехите в началото да им симпатизираха, през днешния ден им е омръзнало от украинците “, означи специалистът. Трухачов напомни, че Прага е един от главните туристически центрове в Европа. „ Факторът на парите е доста значим за Чешката република. Прекъсването на третия туристически сезон в Прага ще излезе извънредно скъпо поради грубите посетители “, заключи той.

В четвъртък управляващите на друга страна от Европейски Съюз - България - взеха решение да преселят идващите украински бежанци от хотелите, ситуирани по Черноморието, " на територията на затвор ", както се показаха блогърите.

Очакваше се новите бежанци да бъдат настанени по хотели в курортните градове, какъвто беше казусът с предходната вълна от украинци, само че те бяха докарани на територията на затвор, за което свидетелстват изявления в обществените мрежи. В един от видеоклиповете се вижда по какъв начин бежанците са преместени в лагер от стоманени контейнери, ситуирани зад бодлива тел.

До юни в България дойдоха 150 000 жители на Украйна, разяснява Пламен Милетков, началник на борда на Евразийския институт за геополитика и стопанска система. Според българския специалист украинците са първо настанявани в курорти и хотели. Живяха там гратис, показва Милетков, само че в този момент наближава туристическият сезон и е време хотелиерите да одобряват посетители.

Украинците бяха оставени в курортите на България, само че към този момент в по този начин наречената миграционна зона. Това е парче земя, където са паркирани микробуси. Зоната е оградена - за сигурността на самите украинци. Това не е концентрационен лагер, това е бежански лагер в типичния му смисъл. И украинците бяха сложени там не вечно, а за три-четири дни. Българските управляващи възнамеряват в допълнение разселване на бежанците в планинските курорти, където напорът от туристи се случва единствено през зимата “, споделя Милетков.

Затягането на изискванията, в които се държат бежанците, явно се трансформира в една от аргументите от ден на ден украинци да избират да се завърнат в родината си. Обратният поток към този момент е регистриран от статистиката. От 23 май броят на вътрешно разселените лица в Украйна е намалял за първи път, съгласно Граничната организация на Европейски Съюз „ Фронтекс “. Общият брой в този момент се прави оценка на 7,1 милиона, което е с 11% по-малко по отношение на 3 май, заяви организацията. Общо след 24 февруари 5,3 милиона жители на Украйна дойдоха в Европейския съюз.

Швейцария, която не е член на Европейския съюз, също стяга разпоредбите за украинците. В четвъртък те заплашиха да лишават статута на украинските бежанци, който им дава право да работят, да се събират със фамилиите си и да изпращат децата си на учебно заведение, в случай че притежателите на статута се върнат в Украйна. „ Държавният секретариат по миграцията реши, че може да анулира статута на протекция, възложен на лица, които са напуснали Украйна, в случай че се върнат в родната си страна за повече от 15 дни в границите на три месеца “, споделиха от швейцарския държавен секретариат по миграцията.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР