Полша заяви, че лабораторните тестове за изследване на масовото измиране

...
Полша заяви, че лабораторните тестове за изследване на масовото измиране
Коментари Харесай

Полша: Няма живак в река Одер

Полша съобщи, че лабораторните проби за проучване на всеобщото измиране на риба в река Одер са посочили високи равнища на сол, само че не и съществуването на живак , написа европейската редакция на " Политико ".

Анализите на речни проби, взети както в Полша, по този начин и в Германия, откриха високи равнища на соленост , само че не и живак, сподели в събота Анна Москова, министър на климата и околната среда на Полша, съгласно известия в медиите. Токсикологичните изследвания към момента не престават в Полша, добави тя.

Москова посочи, че държавният ветеринарен орган на Полша е тествал седем типа мъртва риба и е изключил живака като причина за измирането , само че към момента чака резултати за други субстанции, съобщи Асошиейтед прес. Тя сподели, че резултатите от тестванията в Германия също не са посочили високо наличие на живак.

, която тече през Полша и Германия, като и двете страни предизвестяват за екологична злополука.

Полският министър председател Матеуш Моравецки назова измирането на рибите " извънредно скандално " по-рано тази седмица. " Отговорните за това ще бъдат сурово осъдени ", сподели той.

Късно в петък Моравецки уволни ръководителя на националния орган за ръководство на водите на страната Пшемислав Дака и ръководителя на генералния инспекторат по околната среда Михал Мистрзак , заявявайки, че техните институции е трябвало да реагират по-рано, съобщи Ройтерс.

" Полска вода " заяви в четвъртък, че първичните проби са разкрили токсични субстанции в реката, а управляващите в петък издадоха предизвестие хората да не се къпят в Одер. " Най-вероятно си имаме работа с закононарушение, при което във водата е изпуснато вещество, което е предизвикало измиране на риби и други организми ", сподели заместник-министърът на климата и околната среда на Полша Яцек Оздоба в четвъртък.

Германският ефирен оператор RBB заяви в четвъртък, че във водни проби от Одер са открити " високи равнища на живак ".

В събота Моравецки даде обещание да направи всичко допустимо, с цел да ограничи екологичните вреди. Министърът на вътрешните работи на Полша предложи премия на всеки, който помогне да се издирят виновните за замърсяването на реката , съгласно АП.

Министерството на околната среда на немската провинция Бранденбург по-рано тази седмица упрекна Полша, че крие казуса. " Трябва да се каже, че веригите за докладване сред полската и немската страна не са работили в този случай ", сподели министърът на околната среда на Бранденбург Аксел Фогел.
 Европейските реки пресъхват - рибата измира
Европейските реки пресъхват - рибата измира

Няма вода и за напояване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР