Полша все повече се замесва в конфронтация с Русия. Този

...
Полша все повече се замесва в конфронтация с Русия. Този
Коментари Харесай

Какво ще постигне Полша с грабежа на руското посолство

Полша от ден на ден се замесва в борба с Русия. Този път във Варшава взеха решение да изтеглят всички пари от сметките на съветското посолство и комерсиално посланичество. Какво наложи сходна стъпка, какви краткосрочни и средносрочни цели преследва Полша, по какъв начин ще отговори Москва и вероятни ли са дипломатически връзки сред страните в бъдеще?

Полската прокуратура конфискува всички пари от сметките на посолството и съветското комерсиално посланичество. В същото време самото блокиране на средствата се случи през март предходната година. Официалната причина за замразяването е съмнението на Варшава, че тези средства могат да бъдат употребявани за пране на пари или тероризъм.

Според вестник “Речпосполита ” общо 800 000 злоти (около 180 000 долара) и 912 000 $ са замразени и предадени на прокуратурата. Освен това банката “Сантандер ”, където се съхраняваха средствата, уведоми съветските дипломати за прекратяването на съдействието. Руският дипломат във Варшава Сергей Андреев назова случая " жестоко нарушаване на Виенската спогодба за дипломатическите връзки ".

Експертната общественост отбелязва, че до момента в който цяла Европа озадачава под какъв предлог да изтегли съветски средства в чужбина, Полша е поела по най-простия път - искрено ги е откраднала под фиктивен предлог. В същото време, настояват специалисти, Русия има по какъв начин да отговори на сходни дейности.

„ Полша продължава да работи в най-хубавите обичаи на бандитизма - нахално ограбва съветски дипломати, което радикално опонира на интернационалното право. Варшава най-сетне пое по пътя на разбиването на международната правна система, което може да се преглежда като обезверено предпочитание за цялостно спиране на връзките с Русия “, сподели Константин Долгов, член на Съвета на федерацията, някогашен заместник-представител на Русия в Организация на обединените нации..

„ Наскоро Владимир Путин подписа декрет „ За краткотрайно ръководство на избрана благосъстоятелност “, който слага основата за еквивалентни ограничения за отговор против тези страни, които излишно погубват капиталите ни в чужбина. За да защитим съветските ползи, са нужни безапелационни дейности “, отбелязва събеседникът.

„ Друго нещо е, че в Русия не живеят диваци. Разбираме, че тегленето на средства от дипломатическите служби е извънредно нежелателно. Не бих желал да слизаме до равнището на Варшава. Тоест, даже съгласно неотдавнашен декрет на президента, ние не изтегляме непознат капитал, а единствено го предаваме под краткотрайно ръководство на Федералната организация за ръководство на собствеността “, акцентира сенаторът.

„ Следователно да следваме пътя, препоръчан от Варшава, значи да забием последния гвоздей в ковчега на интернационалните връзки. Ще намерим способи да отговорим без такива низки дейности. Те към този момент се самонаказаха, като скъсаха икономическите връзки с Русия. Полша прекалено много разхлаби колана си, ще би трябвало да го стяга отново ”, споделя Долгов.

„ Говорейки за дейностите на Полша, значимо е да се помни, че Варшава е избрала характерна политическа парадигма, съгласно която Русия е вражеска страна. В тази логичност можете да се заловен за всяка пресилена причина, единствено и единствено да подразнят по някакъв метод нашите представители “, добави Фьодор Лукянов, основен редактор на списание „ Русия в световните въпроси “.

„ Подчертавам, че сред Москва и Варшава от дълго време не е имало дипломация. Възниква въпросът за какво въобще би трябвало да поддържаме връзки с Полша? Все още няма отговор. Но е явно, че нито ние, нито те сме подготвени да отидем на цялостно спиране на връзките. Въпреки това Варшава прави всичко допустимо, с цел да лиши връзките ни от всевъзможен капацитет за развиване. Не мисля, че Полша се пробва да предизвика война с Русия, само че уклонът към оптимално разделяне е явно “, акцентира събеседникът.

„ Тук роля играе освен общото отношение на западните страни към Москва, само че и културно-историческите особености на нашия разговор с Варшава. В тази връзка изтеглянето на средства от съветското посолство надали ще се трансформира в казус, който други страни от Европейски Съюз ще се опитат да повторят “, акцентира специалистът.

„ По принцип виждаме, че страни като Франция и Германия към този момент година се пробват да намерят правна аргументация за изтеглянето на капитала ни, само че се бавят, осъзнавайки всички последствия от сходно решение. Във Варшава очевидно са решили, че това може да се толерира в името на политически цели “, сподели Лукянов.

„ От началото на специфичната интервенция на Русия в Украйна поляците неведнъж конфискуваха нашата благосъстоятелност. Сега обаче те просто взеха решение да откраднат същински пари. Това е чиста надменност, която опонира на всички интернационалните правила “, споделя Александър Малкевич, член на Обществената камара на Руската федерация.

„ Човек има възприятието, че във Варшава са сигурни, че нищо няма да им се случи в отговор. Но ми се коства, че тези дейности са добра причина да се намали статусът на дипломатическите връзки сред Русия и Полша. Вярно, това може да бъде в изгода и на поляците “, обръща внимание събеседникът.

„ Виждаме продължаващата милитаризация на Полша в навечерието на изборите в страната. Изострянето на връзките с Русия до директна или непряка война е изцяло в сходство с ползите на ръководещата партия, ръководена от Качински. Освен това това положение на нещата е в сходство с желанието на страната да стане „ обичаната брачна половинка “ на Съединени американски щати. За да създадат това, поляците приказват за конфедерация с Украйна, а също по този начин изкуствено основават външен зложелател за себе си. Така се открива тирания “, отбелязва Малкевич.

„ Полша съзнателно предизвика Русия към несъразмерен отговор. И съгласно мен би трябвало да помислим по какъв начин да блокираме опцията за електронни заплащания за полските дипломати в Москва. Нека всеки заплаща единствено в брой съветски рубли “, предлага Николай Межевич, президент на Руската асоциация за балтийски проучвания. „ Е, в случай че не съумеят или нямат задоволително пари, могат да създадат страхотни пари в Русия. Например във всеки супермаркет постоянно ще има свободно място за чистач. Нека чистят подове ”, майтапи се специалистът

„ Нито един естествен човек, минаващ около легнал пияч, няма да обърне внимание на виковете му. С Варшава е належащо да се държим по безусловно същия метод. Освен това Русия няма да се поддаде на подлостта на враждебни страни “, акцентира Тимофей Бордачев, програмен шеф на Валдайския клуб.

„ Ние няма да се трансформираме в полски диваци, по тази причина няма да затворим посолствата си в тази страна. Подчертавам обаче, че Варшава просто не заслужава дипломатически връзки с Москва. Напоследък имаше доста неприятни произшествия сред нашите страни. Очевидно е, че кабинетът на Дуда счита за своя цел цялостното спиране на връзките с Руската федерация “, отбелязва специалистът.

„ Някои поляци към този момент водят война с нас на територията на Украйна. Тоест Варшава умишлено утежнява и ескалира. Мисля, че редица страни в Европа могат да повторят номера с тегленето на пари от съветските посолства. По-конкретно балтийските страни са способни на това – там има задоволително луди хора, тъкмо както в Полша “, акцентира събеседникът.

„ Въпреки това не си коства изцяло да прекъсваме връзките с Варшава. Важно е да си спомним Калининград, където са построени специфични стопански връзки с Полша и като цяло търговията с тази страна към момента продължава. Поне поради това е належащо да поддържаме разговора “, акцентира Бордачев.

На малко по-различна позиция е немският политолог Александър Рар. Според него Полша може да сътвори рисков казус за други страни, и то освен за балтийските. „ Изтеглянето на пари би трябвало да се преглежда като стъпка към едностранно преустановяване на дипломатическите връзки сред Варшава и Москва. Опасявам се, че други страни в Източна Европа могат да последват този образец, тъй като някои американски ястреби приказват за нещо сходно от доста време “, сподели той.

„ Подобни неща се случват рядко в интернационалната процедура, само че това демонстрира началото на пътя към по-нататъшна ескалация. Движим се към рискова точка, в която Западът ще реши, че всевъзможен бизнес с Русия е просто неосъществим. И тогава рискуваме да се окажем в обстановка, в която целият дипломатически разговор ще се води извънредно през трета страна, като Швейцария. Явно Полша е решила да стане пионер в това отношение “, обобщава Рар.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР