Полша трябва да прекрати дейността на дисциплинарната си камара, ако

...
Полша трябва да прекрати дейността на дисциплинарната си камара, ако
Коментари Харесай

Игри за надмощие: За какво спорят Полша и ЕС

Полша би трябвало да приключи активността на дисциплинарната си камара, в случай че желае да види пари за възобновяване си от пандемията. Председателят на Европейската комисия и формулировката ѝ лиши единствено три месеца и половина, откакто Съдът на Европейски Съюз постанови, че дисциплинарното произвеждане за магистратите опонира на европейското право.

Наложи се и една среща на върха на Европейски Съюз, в която, без да го включват в формалното официално съобщение, оставяйки публиката да гадае какви съглашения са реализирани там за споразумяване на казуса, към този момент е прекомерно забележим, с цел да може да се протака.

Полският министър председател, че в случай че Еврокомисията желае да стартира " Трета международна война ", тя ще я получи, включвайки военната терминология в един до момента спор за полезности и правила.

Как се стартират войните?

Търканията сред Европейската комисия, която следи за използването на европейското законодателство, и консервативното държавно управление на партията " Право и правдивост ", датират съвсем от идването му на власт през ноември 2015 година

Едно от главните предизборни обещания на водача на " Право и правдивост " Ярослав Качински е да постави завършек на " посткомунистическата система ", която служи на " посткомунистическите елити " и управлява институциите посредством съществуващия юридически ред. Реформирането радикално на правосъдната власт стартира съвсем незабавно с завладяването на Конституционния арбитражен съд - полският парламентарен съд през 2016 година Пет години по-късно, към този момент питомен, той ще отсъди, че наредбите на - едно решение, което шокира Брюксел и го накара да се отбранява.

В края на 2015 година президентът от " Право и правдивост " Анджей Дуда отхвърля да закълне петима съдии в Трибунала, назначени преди изборите. Опитите на правосъдната власт да се опълчи на натиска на ръководещите приключват с крах след продължителни институционални борби. Правителството отхвърля да признае решенията на съда по разногласието и даже да ги обнародва. Година по-късно, през нощта, президентът заклева нови петима конституционни съдии - институцията е овладяна от лоялни магистрати.

Това няма по какъв начин да бъде подминато от Брюксел. Европейската комисия стартира наказателни процедури, искайки пояснения измененията и спазване на европейските стандрати. Кореспонденцията тече безуспешно съвсем две години.

Поставяйки под надзор Конституционния арбитражен съд в края на 2016 година, държавното управление на " Право и правдивост " стартира коренно преструктуриране на Върховния съд, на Националния правосъден съвет, както и на елементарните съдилища. Съдийските квоти са сменени с политически в съвета, министърът на правораздаването получава право да назначава и уволнява ръководители на районни и окръжни съдилища, а неуместните магистрати във Върховния съд - пенсионирани. Създава се дисциплинарна гилдия, която да гледа каузи против магистрати, без периоди, в които те да се завършват и с политически асортимент на съдиите, които ги вземат решение.

 Игри за превъзходство: За какво спорят Полша и Европейски Съюз
© Associated Press

Реформата провокира всеобщи митинги в Полша, скърцане със зъби от Брюксел и още серия наказателни процедури. Въпреки мнението на Венецианската комисия на Съвета на Европа, че измененията в устройството на правосъдната власт я слагат под " директния надзор на парламентарното болшинство ", в края на 2017 година, законите са признати. До лятото половината състав на правосъдния съвет и значима част от висшите съдии са сменени. Министърът на правораздаването освобождава 147 ръководители и зам.-председатели на елементарни съдилища и ги замества с подбрани от него претенденти.

Как се водят войните?

Почти незабавно, откакто президентските укази със законовите промени са подписани, Еврокомисията на Жан-Клод Юнкер се взема решение на невиждана мярка - задействането на механизма по член 7 от Лисабонския контракт - нов инструмент, основан за противопоставяне на систематични нарушавания на европейското право- Наричат го " нуклеарното копче на Брюксел ", тъй като може да докара до лишаване правото на глас на страна при приемането на ново законодателство и вземането на решения. Съществуващата от 10 година процедура в никакъв случай не е прилагана..

На 20 декември 2017 година обаче Комисията изпраща на страните членки искане за започването ѝ поради " явен риск от тежко нарушаване на правилата на правовата страна от страна на Полша ". Цитират се 13 закона, в които " изпълнителната и законодателната власт са били редовно в положение да се намесват политически в състава, пълномощията, администрацията и действието на правосъдната власт ".

 Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен наследи проблемите с върховенството на правото от предшественика си Жан-Клод Юнкер. В последните седмици тонът сред Брюксел и Варшава се втвърди, изключително след речта на премиера Матеуш Моравецки пред Европарламента
© Associated Press

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен наследи проблемите с върховенството на правото от предшественика си Жан-Клод Юнкер. В последните седмици тонът сред Брюксел и Варшава се втвърди, изключително след речта на премиера Матеуш Моравецки пред Европарламента

Трусът е впечатляващ, само че процедурата се оказва толкоз комплицирана, че съвсем четири години по-късно, към момента не е стигнала по-далеч от няколко чувания на Полша в Съвета. Няколко ръководи, в това число българското и румънското, въобще не я внесоха за разглеждане в дневния ред на Съвета, макар че сходна процедура в това време беше стартирана и против Унгария.

Започнатите от Еврокомисията при започване на войната наказателни процедури към този момент са стигнали правосъдна фаза и Съдът на Европейски Съюз е издал решения, че полските правосъдни промени не дават отговор на европейските стандарти за разделяне на управляващите и господство на правото. Въпреки поредицата изгубени каузи, Полша не се отхвърля от законодателните си промени, правейки дребни отстъпки на Брюксел, с цел да не бъде глобена.

След решението на европейския съд по едно от делата, обвързвано с дисциплинарния съд през юли 2021 година, министър председателят Матеуш Моравецки търси пояснение от Конституционния арбитражен съд. Сред поредност отлагания конституционните съдии отхвърлят върховенството на европейското право над полското, давайки правно съображение на Варшава да не извършва решенията на висшия съд на Европейски Съюз. Предизвикателството е прекомерно смело и Европейската комисия употребява последното си пълномощие по наказателната процедура - финансова глоба. Съдът взема решение, че тя ще е.

Защо Полша не е Унгария?

До излизането на сцената на върховенството на правото на Полша, основни герои за Европейската комисия на нея са България и Румъния, признати с механизъм за съдействие и инспекция, посредством който да довършат правосъдните си промени и да укрепят битката с корупцията, а в българския случай и против проведената престъпност. И Унгария, където Орбан трансформира конституцията, преследва неправителствените организации и медиите, пенсионира съди още от времето на предшественика на Юнкер Жозе-Мануел Барозу. Брюксел постоянно е упрекван в прекомерно самообладание към Орбан, защото последните трима ръководители на Европейската комисия са негови съпартийци в ЕНП - най-голямата партия в Европейския парламент.

 Германският канцлер Ангела Меркел беше в основата на компромиса, който беше реализиран от европейските водачи против опасността от Полша и Унгария за налагане на несъгласие на бюджета и избавителната стратегия на Европейски Съюз. Двете страни споделиха през декември 2020 година, че се усещат незаслужено преследвани поради върховенството на правото.
© Associated Press

Германският канцлер Ангела Меркел беше в основата на компромиса, който беше реализиран от европейските водачи против опасността от Полша и Унгария за налагане на несъгласие на бюджета и избавителната стратегия на Европейски Съюз. Двете страни споделиха през декември 2020 година, че се усещат незаслужено преследвани поради върховенството на правото.

Крис Дейвис от американския мозъчен концерн " Фрийдъм хаус " обаче не счита, че единствената причина за необяснимото самообладание на Брюксел към Унгария е партийната преданост: " Има голяма разлика сред обстановката в Полша и в Унгария. В Унгария държавното управление с конституционно болшинство създвава властнически ред, който може да опонира на демократичните правила, само че като цяло не излиза отвън границите на унгарските закони. В Полша, държавното управление без такова болшинство, просто демонтира съществуващия парламентарен ред посредством продължителна офанзива против самото право ", споделя той в студията си " Превземането: Как " Право и правдивост плени полските съдилища ".
Не всички считат, че това пояснение е изчерпателно, защото за разлика от " Фидес " - партията на Орбан, " Право и правдивост " не е била част от ЕНП, а от консерваторите, чиято роля в Европа отслабна след референдума за Брекзит и напускането на Англия, която беше моторът зад европейския консерватизъм.

Кой с какъв боеприпас разполага и подготвен ли е да стреля?

Полша е най-големият адресат на европейски средства в Европейски Съюз. Досега Варшава отлично се оправя с потреблението на европейските пари и през финансовата рецесия от 2018 година съвсем единствена в Европейски Съюз съумя да избегне рецесията, продължавайки икономическия си напредък, даже когато някои страни трябваше да разчитат на европейска помощ, с цел да избегнат банкрут.

Председателят на Еврокомисията оцени - парите, на които Полша има право по еврофондовете и по програмата за възобновяване през актуалното десетилетие. Това е повече от един годишен бюджет на Европейски Съюз за всичките му политики и действия във всички страни членки и по света.

Европейската комисия може да препречва достъпа на Полша до 36 милиарда евро за възобновяване още известно време, само че забавянето на парите не би могло да е безпределно. В последна сметка Варшава надали ще бъде лишена от тях, само че времето тук е фактор, защото парите по проекта за възобновяване могат да се получават единствено до края на 2023 година и да се харчат още три години по-късно. Евентуален правосъден иск против Комисията от страна на Полша би влошил вероятността от потреблението на вложенията.

Европейската администрация може да приложи и към парите и новия механизъм, обвързващ достъпа до европейските пари със спазването на върховенството на правото. Тя може да изиска от страните членки да лишават или да блокират фондове с претекста, че се засягат финансовите ползи на Съюза, В този случай Полша ще загуби пари, защото страните могат да я глобяват и без да имат консенсус.

Колкото и да наподобява обречена, позицията на Полша също си има мощни страни. Нейното основно оръжие е правото й на несъгласие върху решения, които изискват единогласие в Съвета. Като огромна страна тя има забележителна тежест (7.8%) при гласуванията с квалифицирано мнозинство- Никоя идея не може да си разреши да загуби такава поддръжка. Това оръжие ловко се ползва от Орбан, който изтъргува добре ветото си върху програмата за възобновяване и бюджета на Европейски Съюз (заедно с Полша). Той изтръгна не малко победи и като с години бавеше някои механически решения, значими за постигането на други европейски цели, както стана с отпущането на макроикономическата помощ за Украйна да вземем за пример.

Варшава и Европейски Съюз ще би трябвало да реализират помирение, тъй като имат какво да губят. Евентуална загубата на еврофинансиране ще направи общите избори в Полша през 2024 година, сложни за продобиване от " Право и правдивост ". Проучвания на Варшава демонстрират, че 88% от поляците са проевропейски настроени, както и половината от гласоподавателите на " Право и правдивост ". Европейски Съюз също няма интерес да изолира Варшава, тъй като раната от Брекзит още е прясна, а и ръководещите в Полша постоянно ще имат в ръце картата на референдума за излизане.

Двете армии са позиционирани.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР