Половината македонско правителство и група от над 50 журналисти отлетяха

...
Половината македонско правителство и група от над 50 журналисти отлетяха
Коментари Харесай

Македонският влак тръгна към Брюксел - с прекачване в София

Половината македонско държавно управление и група от над 50 публицисти отлетяха за Брюксел. Тази заран излях една кофа вода, с цел да им върви леко работата.

Днес се организира първата междуправителствена конференция с Европейски Съюз, която в Северна Македония чакаме от 17 години и която би трябвало да сложи началото на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Казват, че в случай че нещо не стартира, то не може да завърши.

Ще стигне ли влакът до крайната дестинация?

Представителите ни пътуваха два часа до столицата на Европа. Ние, останалите, по-малко от два милиона, ще пътуваме през София. За оптимистите пътуването ще продължи десетина години, а съгласно песимистите ще останем заклещени на първата гара, до момента в който не бъде издигната железницата до България.

Във всеки случай това ще бъде най-дългият път на Северна Македония - към бъдещето. Дали ще стигнем до Диарбекир, наказани на 101 години, или до Брюксел, зависи от стрелочниците в Скопие и София и от маневрите на локомотивите.

Ще гледаме римейк на кино лентата на Бранко Гапо или пък на Агата Кристи за инспектора Еркюл Поаро, който постоянно открива нарушителя и позволява заплетения тайнствен случай. Как ще се разкрие закононарушението против Северна Македония ще зависи от доста планувани и още повече непредвидени пречки и условия.

Северна Македония рано или късно ще реализира фантазията си

Засега можем да кажем единствено: добре, че влакът въпреки всичко потегли. Във всички повратни исторически моменти Северна Македония закъснява или ѝ се пречи да реализира стремежите си, само че постоянно стига до задачата, даже да е измежду последните.

Историческите образци сочат, че и този път ще бъде по този начин. С огромно забавяне, онеправдана и възпрепятствана, Северна Македония ще реализира фантазията си, тъй като е от стратегически интерес за нея да стане член на европейското семейство и да ползва западноевропейските полезности.

Пътуването може да отнеме 10 и повече години, а европеизацията да трае даже по-дълго, тъй като това са два разнообразни процеса.

Важна стъпка за връзките сред София и Скопие

Това е освен началото на договарянията в Брюксел, само че и на още една значима смяна, пожелана и от София, и от Скопие, и от Брюксел, и от Вашингтон - добросъседските връзки би трябвало да преминат в напълно различен формат и звук, с цел да се реализира взаимно съгласие и почитание без оскърбление и сеене на ненавист. Започвайки от личния двор. Това е единственият метод да се откри доверие сред двата народа. Както написа професор Ивайло Дичев: " Време е да стартират деянията на почитание. "

Когато двустранният протокол стана наличен за цялата македонска и българска общност, се видя какъв брой комплицирана и сериозна работа е свършена, в случай че вземем поради многочислените задължения, поети от двете страни във всички области.

Става въпрос за стотина контракта и плана с извънредно икономическо, просветително и културно значение. Ако всички тези отговорности бъдат изпълнени в точния момент с поддръжката на Европейски Съюз, тогава установяването на взаимно доверие е неизбежно, което ще докара до по-лесно решение на противоречивите исторически въпроси с взаимни отстъпки, които няма да обиден особеностите на македонската еднаквост.

Разбира се, политиката и нейната потребност от борби за власт и в двете страни могат да провокират нови блокади и да доведат до следващи задънени улици във взаимоотношенията. Последствията от дългогодишната политика, оставила опустошаване в съзнанието на доста хора през цялата история на взаимоотношенията сред българи и македонци, са към момента тежки. Много хора и от двете страни работят интензивно, с цел да попречат на положителните връзки сред двете съседки.

България би трябвало да направи първата стъпка

И в Северна Македония, и в България, за жалост, се трансформира в демонстрация на храброст и мярка за национализъм да не се позволяват положителни връзки и взаимно почитание. България, като член на Европейски Съюз и наш съдружник в НАТО, само че и съгласно отговорностите си по Договора за добросъседство неведнъж повтаря, че Северна Македония би трябвало да стане член на Европейски Съюз. Тя би трябвало да направи първата стъпка, която ще обезкуражи съперниците на добросъседството. Достатъчно е да се стартира от двете научно потвърдени безспорни истини - за македонския език и за окупацията на територията на днешна Северна Македония по време на Втората международна война.

На македонската политическа сцена пък ВМРО-ДПМНЕ ще би трябвало най-сетне да осъзнаят на кого оказват помощ вътрешните им блокади. Те пропуснаха шанса да дадат своя принос към Преспанското съглашение и участието в НАТО. Ще се повтори ли същото със започването на договарянията за участие в Европейски Съюз? Отговорът на този въпрос не е в кабинета на нотариус.

Автор: Ерол Ризаов
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР