Положението с подготовката на вота става наистина ненормално. И преди

...
Положението с подготовката на вота става наистина ненормално. И преди
Коментари Харесай

Изборите се превръщат в пълна дивотия

Положението с подготовката на вота става в действителност ненормално. И преди сме били очевидци на какви ли не безобразия преди избори. Сега обаче  оставят усещането, че нито знаят, нито се вълнуват какви ги правят.

Вижте машинното гласоподаване. Не стига, че ГЕРБ смъкна отговорността за въвеждането му от държавното управление и я стовари на Централната изборна комисия (ЦИК). Ами на всичкото от горната страна ръководещите пробваха да се измъкнат от уговорката си да обезпечат място за предпазване на устройствата. И по този начин хвърлиха в суматоха изборната администрация.

Цялата история звучи толкоз неуместно, че на човек напряко му става неловко да я споделя. На 16 февруари държавните служители уведомиха ЦИК, че  за складирането на машините. Причината – устройствата не били държавна благосъстоятелност и по тази причина са отговорност на доставчика “Сиела Норма ”. Хладният отвод пристигна като гръм от ясно небе за изборните комисари, на които вицепремиерът Томислав Дончев беше заречен, че неговите хора ще свършат работата. Стреснати и разярени, някои настояха ЦИК да разобличи подлостта на кабинета непосредствено пред българските жители. Така и трябваше да създадат! Уви, не посмяха да се опълчат на властта.

Паниката, в която изпадна комисията, беше напълно разбираема. Оставаха по-малко от 2 месеца до провеждането на изборите; хиляди машини, предопределени за цялата страна, към този момент пристигаха; и внезапно някой в държавното управление реши, че не му се занимава да им търси заслон. Изглеждаше по този начин, като че ли устройствата ще бъдат стоварени на някоя улица и ще залежават там – като коли в автокъща в “Горубляне ”. И кой ще бъде отговорен? ЦИК, несъмнено!

Опитът на комисарите да изяснят обстановката се сблъска с политическите подводни течения на “Дондуков ” 1. Ден откакто кабинетът ги сюрпризира за машините, изборният сектор ненадейно беше лишен от Томислав Дончев и  – също вицепремиер и (никой да не се смее!) министър на туризма. Рокадата като че ли удостовери (за следващ път) ширещите се съмнения, че ГЕРБ умишлено се пробва да се отдалечи оптимално от всякаква отговорност за вота.

Това развиване обърка още повече изборните комисари, които бяха привикнали, че връзката им с държавното управление е Томислав Дончев. И в този момент внезапно – посред спешната обстановка, се оказа, че би трябвало да работят със напълно различен човек, за който нямаха визия каква позиция ще заеме по проблема. С други думи, до момента в който не се произнесеше Николова, комисарите трябваше да  всяка дума на държавните служители. Развръзката пристигна след още няколко дни на недомлъвки и секрети срещи – туристическата министърка разгласи, че устройствата ще бъдат пратени в митнически склад под защитата на жандармерията.

Тази дребна рецесия сподели още веднъж какъв брой нежна и нестабилна е цялата организация на изборите. Отвсякъде изникват немарливост, непросветеност и (може би) зла предумисъл. А остава месец до вота – малко време за подготовка, само че задоволително за още неразбории и кавги.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР