Полицията за борба с безредиците в Грузия използва сълзотворен газ

...
Полицията за борба с безредиците в Грузия използва сълзотворен газ
Коментари Харесай

Грузия е разтърсена от сблъсъци заради „вдъхновен от Русия“ законопроект

Полицията за битка с безредиците в Грузия употребява сълзотворен газ и водни оръдия против тълпи, протестиращи против законопроект , считан от опозицията, че е ориентиран към свободата на медиите . Хиляди стачкуващи, развяващи флагове на Грузия и Европейския съюз /ЕС/, се събраха пред Народното събрание за втора вечер, с цел да стачкуват против това, което считат за закон, въодушевен от Русия , предава „ BBC “.

Депутатите утвърдиха на второ четене противоречивия законопроект за „ задграничния сътрудник “ в сряда. Европейски Съюз предизвестява, че това може да навреди на упоритостите на Тбилиси да се причисли към блока. Вчера ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че следи събитията в Грузия с „ огромна угриженост “ . В обява в X, тя добави:

„ Грузинският народ желае европейско бъдеще за своята страна. Грузия е на кръстопът. Тя би трябвало да резервира курса по пътя към Европа. “

Законопроектът беше признат на второ четене с 83 против 23 гласа . Ако стане закон, от организациите ще се изисква да декларират дали са финансирани от чужбина . Управляващата партия на Грузия желае той да бъде признат до края на месеца, само че критиците споделят, че е властнически .

Страната е разтърсена от седмици на митинги по този проблем. Във вторник вечер имаше сходни конфликти сред полиция и протестиращи на авеню „ Руставели “ , пред Народното събрание. Няколко души бяха ранени, в това число Леван Хабеишвили , ръководител на главната опозиционна партия Обединено национално придвижване /ОНД/. Той разгласява фотография на натъртеното си лице в обществените мрежи, а по-късно отиде в Народното събрание с превързано лице .

Очевидци упрекнаха служители на реда, че са атакували физически протестиращи , а ръководителят на външната полиция на Европейски Съюз Жозеп Борел сподели, че остро осъжда насилието против грузинци , „ които спокойно показват против закона за задгранично въздействие “.

Заместник-министърът на вътрешните работи Александър Дарахвелидзе регистрира, че шестима служители на реда са били ранени и 63 души са задържани . Той се оплака, че „ митингът се е трансформирал в цялостно принуждение “ и изясни, че Хабеишвили е бил ранен, до момента в който се е опитвал да пробие полицейски кордон , до момента в който от неговата партия настояват, че е бил обичай от полицията.

Грузия получи статут на кандидатка за участие в Европейски Съюз предишния декемвр и и изследванията демонстрират, че към 80% от популацията е „ за “ присъединението.

Протестите против законопроекта започнаха в средата на април , откакто ръководещата партия Грузинска фантазия предложи ограничения , изискващи от неправителствените организации /НПО/ и самостоятелните медии да се записват като организации , „ носещи ползите на непозната мощ “ , в случай че получават повече от 20% от финансирането си от задгранични спонсори. Също по този начин ще бъдат следени от грузинското министерство на правораздаването и може да бъдат принудени да споделят сензитивна информация – или ще бъдат изправени пред солидни санкции до 9400 $ .

Противниците споделят, че ограниченията са въодушевени от властническо законодателство , което прилежаща Русия употребява , с цел да смаже несъгласието. Но милиардерът, създател на партията „ Грузинска фантазия “, Бидзина Иванишвили , твърди, че западна партия употребява страната като част от своята борба с Русия.

Протестиращите се притесняват, че препоръчаният законопроект за задгранично въздействие може да бъде употребен да смазва сериозни гласове преди парламентарните избори по-късно тази година. Подобен властнически закон, който влезе в действие в Русия през 2012 година , се употребява за маргинализиране на гласове, предизвикващи Кремъл – в това число видни културни дейци, медийни организации и групи на гражданското общество.

Много грузинци се опасяват, че ограниченията ще отклонят Грузия от пътя й към по този начин стремежи статут на участие в Европейски Съюз , споделя кореспондентът на „ BBC “ за Южен Кавказ Рейхан Демитри. Редица европейски водачи предизвестиха, че препоръчаният законопроект е „ несъответстващ “ с европейските правила и полезности . Но държавното управление на грузинския министър председател Иракли Кобахидзе стои твърдо зад него . Министър-председателят упрекна неправителствените организации, че са се пробвали два пъти да провеждат революции в Грузия и че са насърчавали „ гей пропагандата “, както и че са атакували Грузинската православна черква.

Правителството упорства, че законопроектът е за обезпечаване на бистрота и отхвърля концепцията, че е срещу европейските полезности – или че Русия стои зад него. В понеделник Иванишвили сподели на протест на последователи на „ Грузинска фантазия “, че финансираните от чужбина неправителствени организации заплашват суверенитета на Грузия .

Церемониалният президент на Грузия Саломе Зурабишвили разказа проправителствения протест като събитие от „ путински вид “. Тя е изрично „ срещу “ законопроекта за задграничното въздействие и прикани вътрешното министерство да спре да употребява „ непропорционална мощ “ против протестиращите.

В Грузия стартират митинги против „ съветския “ закон

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР