Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството

...
Полицията в Словакия задържа седем души във връзка с убийството
Коментари Харесай

Седем задържани за убийството на словашкия журналист

Полицията в Словакия задържа седем души по отношение на убийството на проверяващия публицист Ян Куциак и неговата избраница, заяви полицейският шеф Тибор Гашпар, представен от словашки медии.

Сред арестуваните има италиански предприемачи, чиито имена се загатват в проверяваща обява на Куциак за корупция по високите етажи. Куциак ги е подозирал във връзки с мафията, показва Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Според локални медии са арестувани италианският предприемач Антонио Вадала и членове на неговото семейство, които Куциак е подозирал във връзки с основана в Калабрия проведена незаконна формация.

Според италианския прокурор от град Катандзаро - Никола Гратери, " евентуално зад убийството стоят калабрийски фамилии. Очевидно ндрангета е способна да прави такива неща ".

" Ндрангета не е просто проникнала, а е вкоренена в цяла Италия, само че също по този начин и в други европейски страни като Германия, Швейцария ", сподели той. Според Гратери тя има наличие и в Източна Европа, като с изключение на в Словакия, тя работи България и Румъния, показва Агенция Франс Прес.

" Ндрангета се уголемява сега на Изток. Тя отива там, където има власт и пари за ръководство и благоприятни условия за грабване ", добави през днешния ден прокурорът в изявление за италианско радио.

27-годишният публицист и приятелката му бяха открити в неделя убити в дома им край Братислава.

Новината за убийството на Куциак шокира Словакия и повдигна още веднъж въпроса за корупцията в страната.

В незавършена, само че оповестена след убийството на Куциак публикация в уеб страницата aktuality.sk, журналистът приказва за случай с данъчни измами.

Куциак написа за италиански предприемачи, евентуално работещи с калабрийската мафия за осъществяване на данъчни измами и източване на европейски средства. Според публикацията италианците са построили мрежа от политически връзки в Словакия, стигаща чак до премиера Робърт Фицо.

В обявата се загатва и името на персоналната асистентка на Фицо Мария Трошкова. Твърди се, че тя е някогашна бизнес партньорка и държанка на Антонио Вадала, считан за мозък на италианската мафия в Словакия. Трошкова и още един непосредствен асистент на Фицо бяха отстранени от служба до приключването на случая.

Министърът на културата Марек Мадярич подаде през вчерашния ден оставка и съобщи пред публицисти, че след убийството не може просто да си се показа " седнал умерено на министерското кресло "./offnews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР